Våren 2010

Gomorra affisch.jpg

21/1 Gomorra (Italien 2008)

Regi: Matteo Garrone.

Med: Servillo, Gianfelice Imparato, Maria Nazionale, Salvatore Cantalupo.

Längd: 135 min.

 

Makt, pengar och förtryck styr Italiens maffiafäste nummer ett, Neapel, där Camorrans regler och lagar styr invånarnas liv. I Gomorra följer vi fem livsöden, i och strax utanför Camorrans grupperingar, som flätas samman till en våldsam och skräckinjagande historia om en stad utan hopp, där varken förövare eller offer kommer undan sitt öde.

 

 

Det enda rationella02.jpg

28/1 Det enda rationella (Sverige 2009)

Regi: Jörgen Bergmark.

Med: Pernilla August, Rolf Lassgård, Stina Ekblad.

Längd: 104 min.

 

Erland arbetar på ett pappersbruk i en mindre industriort tillsammans med bäste vännen Sven-Erik. På fritiden driver han en äktenskapsskola i kyrkans regi tillsammans med sin fru May. På en fest drabbas han av en häftig förälskelse när han möter Sven-Eriks fru Karin. Erlands rationella lösning är att alla inblandade sätter sig ner och diskuterar situationen. De bestämmer sig för att flytta ihop, alla fyra. Ett beslut som hotar att störta dem alla i avgrunden.

 

 

lornas tystnad.jpg

4/2 Lornas tystnad (Belgien 2008)

Regi: Jean-Pierre och Luc Dardenne.

Med: Arta Dobroshi, Fabrizio Rongione, Jérémie Renier.

Längd: 105 min.

 

Lorna och en hennes pojkvän drömmer om att lämna Albanien och tillsammans öppna ett kafé i Belgien. För att få uppehållstillstånd ingår Lorna ett skenäktenskap med en drogmissbrukare, Claudy. Planen är att de ska skiljas så snart han fått sina pengar, men Claudy bestämmer sig istället för att sluta knarka. Nu har Lorna dragits in i en kriminell värld styrd av den hårdföre Fabio. Claudy måste röjas ur vägen vilket kräver Lornas absoluta tystnad.  

 

 

Max Manus03.jpg

11/2 Max Manus (Norge 2008)

Regi: Joachim Rønning.

Med: Aksel Hennie, Ken Duker, Agnes Kittelsen, Viktoria Winge.

Längd: 118 min.

 

Max Manus var den norske motståndsmannen som blev krigshjälte under den tyska ockupationen under andra världskriget. Han var en av de ledande krafterna bakom den sabotageverksamhet som bedrevs framgångsrikt under många år. En rad djärva attentat genomfördes, filmen skildrar tre av de mest spektakulära sabotagen. Filmen är Norges största biosuccé sedan 1975 och har setts av över 1 100 000 personer.

 

 

Pojken i randig pyjamas.jpg

18/2 Pojken i randig pyjamas (USA 2008)

Regi: Mark Herman.

Med: David Thewlis, Vera Farmiga, Asa Butterfield.

Längd: 94 min.

 

Bruno, en oskuldsfull och naiv 8-åring, tvingas utan förvarning flytta från sitt trygga hem i Berlin till den tyska landsbygden. Uttråkad och rastlös trotsar han sin mammas förbud och beger sig på upptäcktsfärd i den närliggande skogen. Där möter han en jämnårig pojke och en oväntad vänskap tar sin början. Men varför har pojken och alla på andra sidan stängslet pyjamas och varför luktar det så illa om röken?

 

 

Picasso04.jpg

25/2 Picassos äventyr (Sverige 1978)

Regi: Tage Danielsson

Med: Gösta Ekman, Hans Alfredson, Margaretha Krook, Lena Olin.

Längd: 115 min.

 

Pablo Picasso föds och det visar sig snart att han är en duktig målare och han sänds till konstakademin i Madrid. Väl hemkommen igen dör hans far (egentligen är han bara skendöd). Pablo reser till Paris och försöker där dra sig fram som konstnär. Snart dyker fadern upp och berättar att modern har dött. Kubismen föds, men konstsalongerna rynkar på näsan - ända tills Gertrude Stein och Alice B Toklas visar sitt intresse. En mängd mer eller mindre osannolika personer dyker ständigt upp och försvinner i Pablos närhet.

 

 

Brustna omfamningar15.jpg

4/3 Brustna omfamningar (Spanien 2009)

Regi: Pedro Almodovár.

Med: Penelope Cruz, José Luis Gómez, Blanca Portillo.

Längd: 126 min.

 

En kärlekshistoria om förhållandet mellan en regissör och en skådespelerska, som är fast i ett destruktivt äktenskap med en mäktig och hänsynslös affärsman. En ”amour fou”-berättelse innehållande öde, avundsjuka, maktmissbruk, svek och skuldkänslor i sann Almodovár-anda.

 

 

Tvivel_keyart.jpg

11/3 Tvivel (USA 2008)

Regi: John Patrick Shanley.

Med: Philip Seymour Hoffman, Meryl Streep, Alice Drummond.

Längd: 103 min.

 

Syster Aloysius Beauvier, en sträng och principfast rektor på Saint Nicholas Church School, har mycket svårt att acceptera församlingens radikale men mycket populäre präst Fader Flynn. När hon får höra att prästen ägnat extra uppmärksamhet åt en utsatt pojke är hon övertygad om att hon är en mörk hemlighet på spåren. När bevis saknas är det endast tvivel som återstår.

 

 

FLICKAN_STILLS_otherGLOacc_9842_Flickan_GLO_other_acc_98a0_BB_10.jpg

18/3 Flickan (Sverige 2009)

Regi: Fredrik Edfeldt.

Med: Blanca Engström, Shanti Roney, Tova Magnusson Norling, Leif Andrée.

Längd: 96 min.

 

Sommaren 1981 blir en tioårig flicka lämnad ensam med sin faster när resten av familjen reser till Afrika på ett biståndsprojekt. Fastern blir snart uppvaktad av en man och ger sig iväg med löftet att komma tillbaka om ”bara” några dagar. Flickan hemlighåller att hon nu är helt ensam och sommardagarna går. Med skärpta sinnen upptäcker hon gradvis vuxenvärldens ofta absurda och ansvarslösa beteende.

 

 

Citronlunden.jpg

25/3 Citronlunden (Israel 2008)

Regi: Eran Riklis.

Med: Hiam Abbass, Rona Lipaz-Michael, Ali Suliman, Doron Tavory.

Längd: 106 min.

 

Det är traktens vackraste citronlund belägen precis på gränsen mellan Israel och Västbanken. För Salma, som är en palestinsk änka, är citronodlingen hennes levebröd och hennes stolthet. Men när hon får den nyutnämnde israeliska försvarsministern som närmsta granne får hon problem. Den lummiga citronlunden ses plötsligt som en säkerhetsrisk, en riskzon för terroristangrepp på ministern. Träden måste bort. Men Salma har bestämt sig, hon ska rädda sin citronlund.