Hösten 2009

Slumdog_Millionaire_Slumdog_10.jpg

24/9 Slumdog Millionaire (UK 2008)

Regi: Danny Boyle & Loveleen Tandan. Med: Dev Patel, Anil Kapoor, Freida Pinto. Längd: 120 min

 

Jamal Malik, en 18-årig föräldralös kille från Mumbais slumområden, är bara en fråga ifrån att vinna 20 miljoner rupier i den indiska versionen av "Vem vill bli miljonär?" Men när programmet tar paus arresteras han, misstänkt för fusk. Ingen tror att han, en pojke från slummen, ska veta de rätta svaren. Desperat försöker Jamal bevisa sin oskuld och går igenom fråga för fråga för att förklara hur han kunnat känna till alla svar

 

 

maria_larssons_xlg.jpg

1/10 Maria Larssons eviga ögonblick (Sverige 2008)

Regi: Jan Troell. Med: Maria Heiskanen, Mikael Persbrandt, Jesper Christensen. Längd: 130 min

 

Sverige, tidigt 1900-tal och den fattiga arbetar-kvinnan Maria Larsson vinner en bälgkamera. Hon vågar sig försiktigt till stadens fotoateljé, en annan värld med blomsterpiedestal och målade kulisser. Hur gör man? Herr Fotografen, excentriskt vänlig, ger henne några glasplåtar och demonstrerar det magiska tricket att fånga ett ögonblick av verkligheten.

 

 

Milk_Milk.jpg

8/10 Milk (USA 2008)

Regi: Gus Van Sant. Med: Sean Penn, Emile Hirsch, Josh Brolin. Längd: 128 min

 

Harvey Milk var den första homosexuella mannen som blev vald till en framträdande politisk post i USA. Hans seger fick inte bara en enorm betydelse för homosexuellas rättigheter; han ändrade också synen på mänskliga rättigheter och blev, innan han sköts till döds 1978, en hjälte i sitt hemland. Filmen berättar om Milks sista åtta år när han flyttar till San Fransisco.

 

 

Polisorkestern1.jpg

15/10 Polisorkestern som kom bort (Israel 2007)

Regi: Eran Kolirin. Med: Sasson Gabai, Ronit Elkabetz, Saleh Bakri. Längd: 87 min

 

Utstyrda i sina blå uniformer och fulla av förvänt-an anländer Alexandrias polisorkester till Israel, dit de har inbjudits för att spela på en invigning. Efter en lång väntan på flygplatsen måste de till slut konstatera att ingen är där för att möta dem, att de knappt vet vart de ska och ännu mindre har en aning om hur de ska ta sig dit. De hoppar på en buss och sedan är det inte mycket som går rätt.

 

 

De ofrivilliga aw.jpg

22/10 De ofrivilliga (Sverige 2008)

Regi: Ruben Östlund. Med: Maria Lundqvist, Leif Edlund, Olle Liljas. Längd: 102 min

 

En tragisk komedi eller komisk tragedi om gruppens obevekliga påverkan över individen. I fem olika historier hamnar huvudpersonerna i vardagliga men katastrofala situationer där de ställs inför olika sidor av gruppmekanismen. Med sarkastisk humor arbetar berättelserna sig gemensamt fram mot slut som man helst vill slippa se men som man måste hålla med om framstår som oundvikliga.

 

 

Gran Torino03.jpg

5/11 Gran Torino (USA 2008)

Regi: Clint Eastwood, Med: Clint Eastwood, Christopher Carley, Bee Vang. Längd: 116 min

 

Den pensionerade bilindustriarbetaren Walt Kowalski tillbringar sina dagar med reparationer i hemmet, öl och ett besök till barberaren varje månad. Hans bortgångna hustrus sista önskan var att han skulle bikta sig, men enligt Walt - en bit-ter krigsveteran som genomlevde Koreakriget och vars M1-gevär alltid är rengjort och skjut-klart - finns ingenting att bekänna. Dessutom litar han inte tillräckligt på någon, annat än sin hund.

 

 

buddhacollapsed3.jpg

12/1 Buddha föll av skam (Iran 2007)

Regi: Hana Makhmalbaf. Med: Abbas Alijome, Abdolali Hoseinali, Nikbakht Noruz. Längd: 81 min

 

Sexåriga Baktay bor i en grotta i bergsområdet där talibanerna 2001 sprängde de två jätte-statyerna av Buddha. Hon bestämmer sig för att börja skolan men för det krävs att hon skaffar pengar till en skrivbok, och på vägen hamnar hon i de äldre pojkarnas ondskefulla talibanlek.

 

 

Mitt-liv-som-hund-2.jpg

19/11 Mitt liv som hund (Sverige 1985)

Regi: Lasse Hallström. Med: Anton Glanzelius, Tomas von Brömssen, Anki Lidén. Längd: 101 min

 

Det är slutet av 1950-talet. 10-årige Ingemar Johansson bor i en sydsvensk småstad vid kusten tillsammans med sin lungsjuka mor, sin äldre bror och hunden Sickan. När moderns sjukdomstillstånd förvärras och hon tas in på sjukhus, sänds storebror till mormor, och Ingemar med tåg till sin morbror i Småland.

 

 

waltzwithbashiri.jpg

26/11 Waltz with Bashir (Israel 2008)

Regi: Ari Folman. Med: Ron Ben Yisahi, Roni Dayg, Dror Harazi. (Animerad) Längd: 89 min

 

Mitt i natten dras Ari Folman ner på en bar av gamle vännen Boaz. De var värnpliktiga när Israel 1982 invaderade Libanon och Boaz berättar om en dröm som plågar honom. Folman börjar rota i sina egna minnen. Hur gick det egentligen till under Sabra-Shatila-massakern?

 

 

Across the universe aw.jpg

 

3/12 Across the universe (USA 2007)

Regi: Julie Taymor. Med: Evan Rachel Wood, Jim Sturgess, Joe Anderson. Längd:133 min

 

Kärleksparet Jude och Lucy under 1960-talets turbulenta tid av motståndsrörelser och rock’n roll. Jude lämnar Liverpool för att söka efter pappan i USA de dras med i den växande antikrigsrörelsen. Allt vävs samman av 33 välkända Beatles-låtar i en musikal.