Filmdag ht 2022 - Asiatisk film

 

  

 

Tid: Lördag 29/10-2022

Plats: Folkan

Pris: 100 kr för alla tre filmer tillsammans. Köp gärna förköp. Går även att betala med swish på plats.

14.00 Drive my car

17.00 Middagspaus

18.30 Sanjuro

20.15 Beskyddaren

ca 22.30 Slut

 

OBS! Man behöver inte vara medlem i filmstudions höstsäsong för att gå på filmdagen.

 

Betalning sker via länken:

https://filmlistan.filmstudio.se/studio/oernskoeldsvik/biljetter

Om man har registrerat sig på sidan (t.ex. vid köp av medlemskort för hösten)  ska man inte fylla i uppgifterna igen. På registreringssidan finns en länk "logga in" som man trycker på. Då får man sedan logga in med telefonnummer eller mailadress samt tidigare valt lösenord. Därefter går det att köpa kort.

Man köper för en person i taget. Man fyller i sina uppgifter om det inte redan är gjort. Därefter väljer man "Filmdag 29 oktober" och betalar med swish eller bankkort. Vänta sedan till det står att köpet gått igenom. En bekräftelse skickas sedan ut. Se till att fylla i hela namnet för att underlätta för oss vid uthämtning av kortet på Folkan under filmdagen.

Ifall det inte fungerar att betala så kan det vara värt att prova med en annan webläsare, om du testat på telefon eller platta så prova gärna på dator. Om ingen bekräftelse dyker upp kan det vara bra att först kontrollera om betalningen gått iväg från det egna kontot. Kontakta oss via formuläret på hemsidans kontaktsida om det blir problem.

Ifall det är funderingar eller om du har problem att få till betalningen så skriv ett meddelande på kontaktsidan här på hemsidan så svarar vi så fort vi kan.

Välkomna! 

Drive-my-car-alternativ-poster.jpg

Drive my car (Japan 2021).

Regi: Ryûsuke Hamaguchi. Med: Hidetoshi Nishijima, Tôko Miura, Reika Kirishima.

Längd: 179 min.

 

Teaterregissören och skådespelaren Yasuke Kafuku (Hidetoshi Nishijima) har ett passionerat förhållande med sin fru sedan 20 år, manusförfattaren Oto (Reika Krishima). De bollar idéer när de älskar och under bilresor. För paret är deras fordon en scen och inte bara ett transportmedel. Men även till synes harmoniska förhållanden kan ha oanade komplikationer. Dessa och andra oväntade, oönskade vändningar i tillvaron är språngbräda för Ryûsuke Hamaguchis senaste kontemplativa och lågmält känslosamma road movie.

 

”Ett mästerverk av filmvärldens främsta.” Svenska Dagbladet

 

”Det som till slut kristalliseras ut är inte bara sanningen om Yûsukes och Otos äktenskap utan om alla inblandade, om kärlek, skuld, historia och öde. På något obegripligt sätt, med hjälp av en gammal bil och en hypermodern stad, av en onämnd men ofrånkomlig historia om en atombomb och en teckenspråksgestaltning av slutmonologen i Onkel Vanja lyckas Drive my car på något ofattbart sätt både rusa genom tid och rum och upphäva dem. Det är trollbindande.” Dagens Nyheter. 

 

”Det är så psykologiskt insiktsfullt och välformulerat att berättelsens olika nyanser lever kvar i sinnet långt längre än filmens respektingivande 180 minuter.” Kulturnyheterna

 

 

sanjuro.jpg

Sanjuro (Japan1962).

Regi: Akira Kurosawa. Med: Toshiro Mifune, Keiju Kobayashi, Tatsuya Nakadai.

Längd: 96 min.

 

Toshiro Mifune svänger svärd och frustar i denna lätt komiska pärla signerad Akira Kurosawa som är en fristående fortsättning på Yojimbo. Vår ensamma vandrare hamnar här i en by där korruption och förräderi fått fritt svängrum medan deras ledare är borta. Några män bestämmer sig för att slå tillbaka, men vet inte riktigt hur. Den ensamme vandraren, som behärskar svärdets ädla konst till fulländning, är ett bättre val än någon annan.

 

”8/10” IMDb

”Satirisk actionfilm i serietidningsstil med en av Mifunes typiska, stenhårda rollprestationer.”

”Briljant film. Tyckte bättre om denna än Yojimbo. Klar femma.”

”En bra och humoristisk uppföljare till Yojimbo. Både Toshirô Mifune och Tatsuya Nakadai är mycket bra.”

 

 

beskyddaren.jpg

Beskyddaren (Hong Kong / Kina 2019).

Regi: Derek Tsang. Med: Jackson Yee, Dongyu Zhou.

Längd: 135 min.

 

Tillsammans med hela skolan blir Chen vittne till hur hennes mobbade tjejkompis hoppar mot en säker död från en balkong. Hennes död ändrar dock inte mobbarnas beteende, som nu riktar in sig på Chen. Efter att ha utsatts för våldsamma övergrepp råkar Chen stöta ihop med ungdomsbrottslingen Xiao. Trots att han har många sidor som skrämmer Chen inleder de båda en vänskap som grundar sig i ett löfte han ger henne. Han ska bli hennes beskyddare…

 

”Vass kritik mot ett helsjukt skolsystem.” Upsala Nya Tidning

 

Drabbande kinesisk skildring av mobbning i skolan, byggd på verkliga händelser. Det är också en intressant skildring av den kinesiska skolan och det totalt avgörande högskoleprovet gaokao. Eleverna pressas hårt för att klara provet som pågår i två dagar.” Aftonbladet

 

 

Kommentar
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)