Filmdag - Tema: Småstad

Lördag 17/11-2018

tartgeneralen.jpg

Tårtgeneralen (Sverige 2018).

Regi: Filip Hammar, Fredrik Wikingsson. Med: Mikael Persbrandt, Helena Bergström, Tomas von Brömssen.

Längd: 101 min.

 

Medan bygden lamslås och ett helt land skrattar bestämmer sig Hasse P – nyinflyttad, skuldsatt, möjligen alkoholiserad – för att motbevisa "Stockholmsjävlarna" genom att bygga världens längsta smörgåstårta. Det blir upptakten till en serie befängda händelser. Men den här dråpliga berättelsen som är hämtad ur verkligheten, handlar också om allt det som sjuder under ytan i vilken liten svensk stad som helst. Framförallt handlar det om en man, hans smörgåstårta och om ett annat slags livsverk.

 

”Det är så bra att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Redan några minuter in i filmen har jag en mjuk känsla i hela kroppen och sedan gråter och skrattar jag om vartannat. Mikael Persbrandt är med lika delar komisk tajming och sårbarhet helt lysande som Hasse P, en man som suttit på avbytarbänken hela livet och nu vill få lyckas med bara en sak. Dessutom har kostymörerna gjort ett enastående jobb med att förvandla Persbrandt till en gleshårig sliten gubbe.” Kommunalarbetaren

 

”En suverän blandning av humor och vemod.” Aftonbladet

 

”Persbrandt briljerar i Tårtgeneralen.” Expressen.

 

”Med Tårtgeneralen gör filmarduon en charmig hyllning till alla dem som tänker utanför tårtkartongen. Som vågar drömma stort och aldrig ger upp även om ett och annat ”träääligt” kommunalråd vill sätta käppar i hjulet. Det är riktig feel good från gnällbältet. ” Dagens Nyheter.

 

 

amatorer.jpg

Amatörer (Sverige 2018),

 Regi: Gabriela Pichler. Med: Zahraa Aldoujaili, Yara Aliadotter, Fredrik Dahl.

Längd: 102 min.

 

Välkommen till Lafors! Ett litet brukssamhälle i desperat behov av nystart. En gnista hopp tänds när den tyska lågpriskedjan Superbilly överväger att etablera sig på orten. Nu gäller det att sätta Lafors på kartan och snart är beslutet om en kommunfilm fattat. Kulturbudgeten är dessvärre slut men kommunanställde Musse får en idé; Vi låter skolungdomarna göra filmen – som ett skolprojekt i demokratins anda. Det är ju modernt, nytänkande – och gratis!

 

”Det är en rörande varm berättelse med snitsigt invävda budskap om samhällets orättvisor och betydelsen av att bli sedd.” Expressen

 

”Det är gruvligt, det är roligt, och ingen skonas. Amatörer är en samhällsskildring med många bottnar. Skelett ramlar ur garderoben så att det skramlar om det.” Dagens Nyheter.

 

”Går rakt in i hjärtat.” Borås Tidning

 

Vid sidan av att vara rolig och varm ger Gabriela Pichler dessutom en extremt realistisk bild av Sverige, just eftersom hennes film kryllar av olika sorters folk. Såväl invandrad medelklass som vit arbetarklass, värkbrutna städare, romska tiggare, polska hantverkare, uttråkade tonåringar, självgoda kulturarbetare och sorgsna kommunpampar har en plats. Det är ingen mångfaldsutopi påtvingad av filmpolitiken, utan helt enkelt en skildring av verkligheten.” Kulturnyheterna

 

 

handelseriydre.jpg

Händelser i Ydre (Sverige 2018).

Regi: Alexander Rynéus, Malla Grapengiesser, Per Bifrost. Med:Alex Rääf Avasoo, Amina Hassan Adam, Bengt Rääf, Emelia Martinsson, Fadumo Abdirahman, Lina Ljunbecker.

Längd: 86 min.

 

Dokumentär. Ett nytt barn har kommit till världen i Ydre. Kommunalrådet åker personligen hem till familjen för att gratulera. Befolkningsstatistiken följs noggrant och varje ny invånare är avgörande för det lilla samhällets överlevnad. Händelser i Ydre är en dokumentär dramakomedi som vandrar genom skapelsemyter, sagor och vardagsrealism med fokus på de små ögonblicken i en av Sveriges minsta kommuner.

 

”Deras bildberättande (mycket fint fotograferat) rör sig fritt och ledigt under 86 minuter, och det hinner bli både lite lätt tragiskt och lite sant komiskt; sorg, smärta, glädje. Och allvaret och angelägenhetsgraden är påtaglig. Det händer här, det händer framför våra ögon, snälla, titta inte bort nu igen.” Dagens Nyheter.

 

”Underbar vardagsmagi och kommunalhumor.” P1 Kulturnytt

 

”Händelser i Ydre är en varm kärleksförklaring till en av Sveriges minsta kommuner, kryddad med en nypa mystik.” Filmtopp.se