Hösten 2015

svenskdjavel.jpg

24/9 Svenskjävel (Sverige/Norge 2015).

Regi: Ronnie Sandahl. Med: Bianca Kronlöf, Henrik Rafaelsen, Mona Kristiansen.

Längd: 97 min.

 

Dino drömmer om ett annat liv och lämnar den svenska landsorten för att söka lyckan i ett nyrikt Oslo. Hon fastnar i en rundgång av tillfälliga jobb, pengabrist och hårt festande. Men så bryter hon armen och får tillfällig anställning som barnflicka hos en norsk medelklassfamilj. Under några kvava sommarveckor hamnar hon i ett triangeldrama och tvingas stå upp för sina känslor och sin framtid. Ronnie Sandahls skarpögda regidebut belönades med kritikerpris på både festivalen i Chicago och Zürich. Och Bianca Kronlöf lyser starkt i huvudrollen!

 

 

timbuktu.jpg

1/10 Timbuktu (Frankrike/Mauretanien 2014).

Regi: Abderrahmane Sissako. Med: Ibrahim Ahmed, Abel Jafri, Toulou Kiki.

Längd: 97 min.

 

Ett gäng pojkar spelar fotboll på en sandig plan i Timbuktu. Men spelet sker utan fotboll. Timbuktu har tagits över av religiösa fundamentalister och allt är förbjudet. Staden är tyst, gatorna tomma, det enda som hörs är jihadisterna som åker runt för att ropa ut nya alltmer absurda förbud och påbud. I utkanten av staden lever Kidane och Satima ett fridfullt liv lyckligt förskonade från ockupanternas framfart. Men en olyckshändelse med tragiska följder förändrar deras öde och de kan inte längre skydda sig från den nya regimens skoningslösa lagar.

 

 

jagaringrid.jpg

8/10 Jag är Ingrid (Sverige 2015).

Regi: Stig Björkman. Med: Ingrid Bergman (arkivmaterial), Isabella Rossellini. Alicia Vikander m fl.

Längd: 114 min.

 

Sjufaldigt Oscarsnominerade och trefaldigt Oscarsbelönade Ingrid Bergman var en av Hollywoods gulderas starkast lysande stjärnor, med storslagna prestationer i klassiker som Casablanca (1942) och Höstsonaten (1978). I år skulle hon ha fyllt 100 år. Våren 2011 träffar regissören Stig Björkman Ingrid Bergmans dotter Isabella Rossellini på filmfestivalen i Berlin. Isabella föreslår att han ska "göra en film om mamma".

 

”Gripande och engagerande dokumentärdrama, som ger en varm, innerlig och mycket nära bild av hur Ingrid Bergman, denna begåvade och intelligenta kvinna var och verkade.” Moviezine

 

 

jubileum.JPG

15/10 Vi firar att Örnskölsviks Filmstudio fyller 60 år.

Föredrag av Göran Everdahl samt överraskningsfilm!

Mingel i foajén från 18.00.

 

 

leviatan.jpg

22/10 Leviatan (Ryssland 2015).

Regi: Andrej Zvjagintsev. Med:  Aleksej Serebrjakov, Elena Ljadova, Vladimir Vdovitjenkov.

Längd: 140 min.

 

En bild av Putins Ryssland … Zvjagintsevs mäktiga saga om den lilla människan och den stora maktlösheten. Kolja bor i en liten stad nära Barents hav i norra Ryssland. Han har eget hus, bilverkstad, ung fru och son. Stadens borgmästare, Sjelevjat, vill åt Koljas tomt. När Kolja inte låter sig köpas loss börjar Sjelevjat använda sig av mer aggressiva metoder.

 

”Allting berättat med en mästerlig isbergsteknik, lysande skådespelarinsatser, välkomponerande bilder och suggestiv musik av Philip Glass.”  Sydsvenskan

 

”Leviatan är i sig en naturkraft till film.” Svenska Dagbladet

 

”Det naturalistiska och skickliga skådespeleriet ger en stark smak av verklighet och dokumentär vilket gör att den griper tag extra i den redan så laddade handlingen. Det är en historia som symboliskt skulle kunna var ett av de grekiska dramerna, men som nu blir ett tragiskt utsnitt ur nutiden.” Upsala Nya Tidning

 

 

omhastarochman.jpg

29/10 Om hästar och män (Island 2014).

Regi: Benedikt Erlingsson. Med: Ingvar Eggert Sigurdsson, Charlotte Bøving, Kristbjörg Kjeld.

Längd: 81 min.

 

Solveig älskar Kolbeinn, men Kolbeinn är mest upptagen av sin älskade märr Grána, och Grána är i sin tur besatt av hingsten Brúnn. Våren är på intågande och hela samhället följer ivrigt händelseutvecklingen. Och det är bara en episod i denna dråpliga, mustiga feelgood-skröna!

 

”Att Erlingssons regidebut blivit en stor favorit på en rad filmfestivaler förvånar inte – med sin mix av feelgood, skröna, naturliv och exotiska detaljer.” Sydsvenskan.

 

”Roligt, råbarkat, vackert!”  Helsingborgs Dagblad

 

 

affisch-utsikten-fran-mitt-fonster.jpg

12/11 FÖRFILM - Utsikten från mitt fönster (Sverige 2013).

Regi: Solveig Nordlund. Med: Kerstin Arwidsson-Hallander, Matteus Westin, Ebbe Frank-Westin.

Längd: 17 min.

 

En ensam isolerad kvinnas sista försök att bo kvar hemma i huset på landet med den fantastiska utsikten. Hon börjar med att försöka efterbilda den. Hon ger upp inför naturens absoluta överlägsenhet. Hennes liv blir mer och mer reducerat och kontrasten till utsiktens storslagenhet blir tydligare och tydligare.

 

 

everyfacehasaname.jpg

12/11 Every face has a name (Sverige 2015).

Regi: Magnus Gertten. Med: Piotr Gorski, Svenn Martinsen, Bernard Kempler, Judith Popinski.

Längd: 73 min.

 

Dokumentär. Den 28 april 1945 förändrades hundratals liv när skepp med krigsfångar och överlevare från nazisternas koncentrationsläger anlände till Malmö hamn. Nu, 70 år senare, har filmaren Magnus Gertten sökt upp flera av de tidigare anonyma ansiktena från fyrtiotalets journalfilmer och de får en chans att berätta sin historia

 

”Ingen kan lämna ”Every Face Has a Name” utan att bli påverkad djupt i sinnet av frågor kring liv, död, kärlek, föräldraskap, barn, moralisk anständighet och ideologisk kamp. Det är en liten film som vidgar sig till ett storverk.”   Sydsvenskan

 

 

hemkomsten.jpg

19/11 Hemkomsten (Kina 2014).

Regi: Zhang Yimou. Med: Gong Li, Chen Daoming, Zhang Huiwen.

Längd: 109 min.

 

Under kulturrevolutionen arresteras Lu för ”samhällsfientliga aktiviteter”. Han lyckas rymma, men blir förrådd av sin dotter. Efter många år i fängelse återvänder Lu till sin familj, men hans hustru Feng har drabbats av minnesförlust och känner inte längre igen honom. Lu står nu inför utmaningen att återerövra sin bakgrund samtidigt som han måste återuppväcka sin frus minne. Och försonas med sin dotter.

 

”Den kinesiske regissören Zhang Yimou är tillbaka med ett drabbande och närmast poetiskt målat drama om en man som deporteras under kulturrevolution, och sen när han återvänder finner att hans älskade inte känner igen honom. Om förtryck, sorg och kärlek.” SR P4

 

 

bekannelsen-foto-frida-wendell-250x180.jpg

26/11 FÖRFILM - Bekännelsen (Sverige 2009).

Regi: Måns Berthas. Med: Robin Stegmar, Thomas Hedengran, Jan Boholm.

Längd: 11 min.

 

Ett mörkt förvecklingsdrama med ödesdigra konsekvenser.

Tre män möts, och en bekännelse avkunnas som förändrar livet för de inblandade. Bekännelsen handlar om vår oförmåga att stoppa tiden, slumpens hänsynslösa kraft och livets förgänglighet.

 

 

phoenix.jpg

26/11 Phoenix (Tyskland 2014).

Regi: Christian Petzold. Med: Nina Hoss, Ronald Zehrfeld, Nina Kunzendorf.

Längd: 98 min.

 

Nelly har överlevt nazisternas koncentrationsläger men blivit så vanställd att hennes ansikte fått rekonstrueras med plastikkirurgi. Nu söker hon i efterkrigstidens Berlin efter maken, som kan ha angivit henne.

 

 

pride.jpg

3/12 Pride (Storbritannien 2014).

Regi: Matthew Warchus. Med: Bill Nighy, Imelda Staunton, Paddy Considine, Ben Schnetzer.

Längd: 119 min.

 

1984, den brittiska gruvstrejken har dragit ut på tiden. För arbetarna i den walesiska byn Onllwyn börjar det ekonomiska läget bli desperat. Men lösningen kommer från oväntat håll. Ett gäng Londonbaserade gay-aktivister bestämmer sig för att hjälpa till. Storyn är en dramatisk förtätad men alldeles sann berättelse.

 

”Filmen är välgjord med rapp dialog. Warchus litar på sina unga skådespelare, men för säkerhets skull har han lastat in veteranerna Imelda Staunton och Bill Nighy, i små, men viktiga roller. Och så har vi detta med filmens slutscener. Jag är inte lättrörd på bio, men finalen i Pride tärde på tårkanalerna, och kommer att göra så hos alla som ser filmen.” Göteborgs-Posten