Våren 2015

muren.jpg

22/1 Muren (Palestina 2014).
Regi: Hany Abu-Assad. Med: Adam Bakri, Leem Lubany, Waleed Zuaiter, Samer Bisharat och Iyad Hoorani.
Längd: 96 min.

 

Huvudpersonen i MUREN är Omar, en ung palestinsk bagare som ständigt bryter mot lagen genom att med fara för sitt liv klättra över Israels höga separationsmur, eftersom hans flickvän bor på andra sidan av Västbanken. På nätterna riskerar han sitt liv i ännu högre grad. Som medlem av en grupp frihetskämpar utför han och några barndomsvänner ständigt attentat mot israelisk militär. Efter att ha arresterats för mord går han med på att bli angivare åt israelerna.

 

”Sällan görs den yttre palestinska verkligheten sådan brutal rättvisa på film. Slutet är en fullständig käftsmäll.” (Helsingborgs Dagblad)

 

 

boktjuven.jpg

29/1 Boktjuven (USA/Tyskland 2014).
Regi: Brian Percival. Med: Ben Schnetzer, Sophie Nélisse och Emily Watson.
Längd: 131 min.

 

Boktjuven, baserad på den bästsäljande romanen med samma namn, är en inspirerande berättelse om en viljestark och modig ung flicka vid namn Liesel. När Liesel tas om hand av en fosterfamilj i Tyskland under andra världskriget förändras livet för alla omkring henne.

 

 

prisoners.jpg

5/2 Prisoners (USA 2013).
Regi: Denis Villeneuve. Med: Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal, Paul Dano och Maria Bello.
Längd: 153 min.

 

När Keller Dovers dotter och hennes vän försvinner, tar han saken i egna händer, medan polisen följer flera spår och pressen ökar. Men hur långt är denne desperate far villig att gå för att skydda sin familj?

 

”Prisoners är en komplex historia fylld av gråskalor, en film som ställer obekväma frågor om rätt och fel och vilka handlingar som kan vara motiverade i extrema situationer. Därtill är det genomgående spännande.” (Upsala Nya Tidning)

 

 

stilllife.jpg

12/2 Still Life (UK/Italien 2013).
Regi: Uberto Pasolini. Med: Eddie Marsan, Andrew Buchan, Keren Drury och Joanne Froggatt.
Längd: 87 min.

 

En medelålders kommunalanställd har som uppgift att ordna begravningar till personer som saknar anhöriga. I hans arbete ingår även att söka efter närstående, något han tar på största allvar. Hans liv kretsar kring arbetet, han arbetar ensam, bor ensam och äter ensam. En dag kallas han till ett dödsfall som skett i en lägenhet mitt emot hans egen. När han drar gardinen åt sidan och tittar ut genom fönstret ser han sitt eget liv som en spegelbild av den avlidnes.

 

”Still life har ett av de bästa filmslut jag sett, både väntat och oväntat, både outsägligt sorgligt och ljust hoppingivande. Ett mästerverk i det lilla formatet.” (Svenska Dagbladet)

 

Skådespelaren Joanne Froggatt som Anna Bates i tv-serien ”Downtown Abbey” hör förmodligen till mångas favoriter. Här kan man se henne i en kortare, men definitivt inte mindre, djupgående roll. Inte oväntat är hon lysande.” (Sydsvenskan)

 

 

tvådagarennatt.jpg

26/2 Två dagar, en natt (Belgien/Frankrike/Italien 2014).
Regi: Jean-Pierre och Luc Dardenne. Med: Marion Cottillard, Fabrizio Rongione, Pili Groyne och Simon Caudry.
Längd: 95 min.

 

Sandra (Marion Cotillard) har nyligen kommit hem från sjukhuset behandlad för depression. Under hennes frånvaro har arbetsledaren på solpanelsfabriken genomfört en omröstning. Arbetskamraterna får välja mellan att låta Sandra komma tillbaka eller en bonus på 1000 euro var. Majoriteten väljer det senare. Chefen veknar dock en aning och går med på att göra om omröstningen på måndag då det varit en del oklarheter. Sandra har alltså två dagar och en natt på sig att påverka de röstande.

 

Valet av Marion Cotillard i rollen som Sandra är snudd på genialiskt. Hon gör en oförglömlig rollprestation som den sköra ordfattiga Sandra. Naket, utan fler argument än att hon behöver sitt arbete, vädjar hon på tröskeln till arbetskamraternas hem om deras solidaritet. I den ena vågskålen 1000 Euro. I den andra vänskap och solidaritet.” (Filmeye)

 

 

uppgenomluften-.jpg

5/3 Upp genom luften (USA 1923).
Regi: Fred Neymeyer, Sam Taylor. Med: Harold Lloyd, Mildred Davis och Bill Strother.
Längd: 74 min.

 

Harold Lloyd spelar expediten som anordnar en klättringstävling utanpå ett hus. Omständigheterna gör dock att han själv måste klättra. Filmen innehåller en av de mest kända scenerna från stumfilmstiden: Harold Lloyd som hänger i visarna på en stor klocka på utsidan av en skyskrapa.

 

 

ida.jpg

12/3 Ida (Polen/Danmark/Frankrike/UK 2013).
Regi: Pawel Pawlikowski. Med: Agata Trzebokowska, Agata Kulesza och Dawid Ogrodnik.
Längd: 80 min.

 

Efter att ha förlorat sina föräldrar under andra världskriget, växer Anna upp i ett kloster på landsbygden i det tidiga 1960-talets Polen. Hon förbereder sig för ett liv som nunna. Abbedissan insisterar på att Anna tar kontakt med sin enda levande släkting och Anna lär känna Wanda, en frigjord intellektuell som arbetar som domare och i hemlighet försöker utplåna smärtsamma minnen med hjälp av sprit och sex. Mångfaldigt prisbelönat, oerhört välspelat drama med utsökt foto.

 

”Fullkomligt lysande är det hur som helst.” (Svenska Dagbladet)

 

”Varenda scen är ett konstverk i Pawel Pawlikowskis drama om en ung nunna i ett Polen tyngt av sovjetisk samtid och nazistisk dåtid.” (Kulturnyheterna)

 

 

turist.jpg

19/3 Turist (Sverige/Frankrike/Norge 2014).
Regi: Ruben Östlund. Med: Johannes Bah Kuhnke, Lisa Loven Kongsli, Vincent Wettergren och Clara Wettergren.
Längd: 118 min.

 

En familj åker till Alperna för några dagars skidåkning. Solen skiner och underlaget är perfekt, men en lavin vänder upp och ner på familjelyckan när pappa Tomas i panik springer ifrån fru och barn. Katastrofen uteblir, men mamma Ebbas syn på sin make är för evigt förändrad. Semesterns sista dagar blir en prövning för äktenskapet och för Tomas startar en febril kamp att återerövra sin status som familjefar.

 

Östlund är suverän på att hitta humor och spänning i vardagliga detaljer.” (Sydsvenskan)

 

 

boyhood.jpg

26/3 Boyhood (USA 2014).
Regi: Richard Linklater. Med: Ellar Coltrane, Patricia Arquette, Ethan Hawke och Elijah Smith.
Längd: 165 min.

 

En pojke växer gradvis upp inför våra ögon, och det sker utan trickfilm eller byte av skådespelare. Hemligheten: Richard Linklater har under korta perioder filmat i tolv år med samma grupp skådespelare. I centrum står Mason, som tillsammans med sin syster Samantha tas med på en känslomässig och gränsöverskridande resa genom åren från barndom till vuxenliv.

 

Just detta långa perspektiv gör att "Boyhood", ett fantastiskt och fascinerande projekt, även blir en spegel mot den tid som flyter förbi; en lektion i amerikansk nutidshistoria som omfattar både Ipodens uppdykande och Obamas första presidentvalskampanj.” (Expresssen)

 

 

”Ett familjedrama utan särskilt mycket drama, så som livet ter sig för de allra flesta. Relationer. Uppbrott. Flyttar. Skolstarter och avslutningar. Gräl. Skratt. Sorg. Aldrig tråkigt, under tre timmar nästan oavbrutet fängslande utan ett uns av sentimentalitet. En tidskapsel att spegla sig i.” (GP)