Hösten 2014

lunchbox.jpg

18/9 The Lunchbox. (Ind/Fra/Tys/USA 2014).

Regi: Ritesh Batra. Med: Irrfan Khan, Nawazuddin Siddiqui och Nimrat Kaur.

Längd: 104 min.

 

I Mumbais intensiva storstadsmyller sammanför en fellevererad lunchlåda två mycket olika öden. Den lite småsura och pensionsmogna änklingen Sajaan tar av misstag emot den lunch som hemmafrun Ila har förberett för sin man. Den himmelska måltiden blir början på en rörande brevväxling i en matlåda fylld av passion, längtan och hopp inför framtiden. Sajaan och Ila finner en efterlängtad vänskap där de kan ge uttryck för sina innersta tankar, drömmar och sorger och som hjälper dem att se och uppskatta de ljusa stunderna i livet.

 

 

12yearsaslave.jpg

25/9 12 Years a Slave (USA/UK 2013).

Regi: Steve McQueen. Med: Chiwetel Ejiofor, Michael K. Williams och Michael Fassbender. 

Längd: 134 min.

 

Solomon Northup är en fri svart man, som lever ett välbeställt och lyckligt liv med sin familj i 1850-talets New York. Men hans liv tar en abrupt vändning när han möter två män, som vill erbjuda honom arbete. Efter en middag med alltför mycket att dricka vaknar Solomon omtöcknad upp och gör den fasansfulla upptäckten att han har blivit kidnappad och såld som slav till Louisiana. År efter år lever Solomon på hoppet om att återse sin familj, och även om det med tiden blir allt mindre vägrar han att ge upp det. Runt omkring sig ser han människor gå under, och han förstår att han måste ta otroligt stora risker och lita på folk han inte alls känner om han någonsin ska bli en fri man igen.

 

 

detforflutna.jpg

9/10 Det förflutna (Fra/Ita 2013).

Regi: Asghar Farhadi. Med: Bérénice Bejo, Tahar Rahim och Ali Mosaffa.

Längd: 130 min.

 

Efter sin separation från Marie bor Ahmad sedan fyra år i Teheran, men återvänder på Maries begäran till Paris för att skriva under skilsmässohandlingarna. Det visar sig att Marie är på väg att gifta om sig. Bérénice Béjo vann priset för bästa kvinnliga skådespelare i Cannes 2013. Det förflutna är Irans bidrag till Oscarsgalan 2014.

 

 

onechance.jpg

16/10 One chance (UK/USA 2013).

Regi: David Frankel. Med: James Corden, Alexandra Roach och Julie Walters. 

Längd: 103 min.

 

Den sanna historien om Paul Potts, den brittiska tenoren som blev världsberömd över en natt då han valdes ut till TV-programmet "Britain's Got Talent" 2007. Med över 25 miljoner träffar på YouTube blev Potts genast ett fenomen och gick sedan vidare och vann hela tävlingen och miljoner människors hjärtan världen över.

 

 

bluebird.jpg

23/10 Bluebird (USA/Sve 2014).

Regi: Lance Edmands. Med: Amy Morton, John Slattery och Louisa Krause.

Längd: 90 min.

 

En liten amerikansk stad drabbas av en tragedi. En iskall eftermiddag i januari distraheras skolbussföraren Lesley av en vilsen flyttfågel och missar att en liten pojke somnat längst bak i bussen. Hans ensamstående mamma befinner sig i ett alkohol- och pillerrus och förlitar sig på att mormodern tar hand om sonen. När han hittas morgonen därpå, är kroppstemperaturen nere på en grad över döden. Stadens invånare delas i två läger när skulden ska utredas.

 

 

talamodetssten.jpg

6/11 Tålamodets sten (Afg/Fra/Tys/UK 2012).

Regi: Atiq Rahimi. Med:  Golshifteh Farahani, Hamid Djavadan och Hassina Burgan.

Längd: 102 min.

 

I ett krigshärjat område i Afghanistan tar en kvinna hand om sin komatöse make. Efter att ha suttit i tystnad timme efter timme tar kvinnan till slut råd från sin faster och påbörjar en ensidig konversation med maken. För första gången i sitt liv känner hon att han faktiskt lyssnar på henne. Hon börjar reflektera över sitt liv och sakta men säkert börjar reflektionerna förvandlas till bekännelser.

 

 

gloria.jpg

13/11 Gloria (Chi/Spa 2013).

Regi: Sébastián Lelio. Med: Paulina García, Sergio Hernández och Diego Fontecilla.

Längd: 109 min.

 

Gloria är 58 år gammal men känner sig fortfarande ung. Hon förvandlar sin ensamhet till fest och tillbringar kvällarna med att söka kärleken på singelklubbarna. Allt förändras den dag hon träffar Rodolfo. Deras intensiva passion, som Gloria hänger sig fullt åt, får henne att balansera mellan hopp och förtvivlan. Gloria måste samla sig själv och hitta styrka för att inse att hon, i den sista tredjedelen av sitt liv, kan lysa starkare än någonsin.

 

 

nantingmastegasonder.jpg

20/11 Nånting måste gå sönder (Sve 2014).

Regi: Ester Martin Bergmark. Med:  Saga Becker, Iggy Malmborg och Shima Niavarani.

Längd: 81 min.

 

Sebastian träffar Andreas första gången i Vitabergsparken i Stockholm. De inleder ett passionerat förhållande, men Andreas har svårt att acceptera och stå för sin kärlek till en annan kille. De drömmer om att fly iväg tillsammans samtidigt som Sebastian känner den självsäkra kvinnan Ellie växa allt starkare inom sig.

 

 

stockholm_stories.jpg

27/11 Stockholm Stories (Sve 2014).

Regi: Karin Fahlén. Med:  Martin Wallström, Jonas Karlsson och  Cecilia Frode.

Längd 97 min.

 

I "Stockholm Stories" får vi några sporadiska inblickar i ett antal stockholmares liv. De är alla rätt isolerade, men med drömmar om närhet och kärlek. Under ledning av den aspirerande författaren Johan, som lever i en ständig skugga av sin berömde far, får vi under några höstdagar möta personer, vars öden korsar de andras och en slags svensk variant av "Short Cuts" uppstår. Bland annat lär vi känna den godhjärtade överklasskillen Douglas som i hemlighet hyser känslor för Anna, älskarinna till finansministern, men till synes inte så mycket mer. Thomas är en mörkrädd och överpresterande perfektionist som jobbar hårt och springer fort men får inte relationer att fungera och så har vi barnlösa Jessica, som blivit nekad adoption då hon anses ha för litet socialt nätverk. Bygger på Jonas Karlssons novellsamling Det andra målet.

 

 

optimisterna.jpg

4/12 Optimisterna Nor/Sve 2014).

Regi: Gunhild Westhagen Magnor. Med: Gerd Bergersen, Lillemor Berthelsen och Mary Holst Bremstad.

Längd: 93 min.

 

Dokumentär. 98-åriga Goro är volleybollagets drottning. Med sin viljestyrka, sin livslust och sina lila Converse är hon en inkarnation av lagets filosofi. Vi följer Goro och resten av laget på och utanför volleybollplanen – från det ögonblick de väljer att möta de svenska Krutgubbarna, genom matchförberedelserna som rör allt från intensiva träningspass till teambuilding - virkning.