Våren 2014

Jakten.jpg

30/1 Jakten (Danmark 2012).

Regi: Thomas Vinterberg. Med: Mads MikkelsenThomas Bo Larsen och Annika Wedderkopp.

Längd: 115 min.

 

"Jakten" utspelar sig i en liten dansk stad runt jul. Efter en tuff skilsmässa har Lucas träffat en ny flickvän, fått nytt jobb och är på god väg att bygga upp relationen med sin tonårige son Marcus. Men något går fel. En slumpmässig lögn sprider sig sakta som ett virus. Chocken och misstänksamheten frodas och det lilla samhället befinner sig plötsligt i ett tillstånd av kollektiv hysteri. "Jakten" är en skildring av hur en lögn blir sanning - en modern berättelse om häxjakt, orättvisa, skuld och förlåtelse.

 

 

Kvartetten.jpg

6/2 Kvartetten (UK 2012).

Regi: Dustin Hoffman. Med: Maggie SmithMichael Gambon och Billy Connolly.

Längd: 99 min.

 

På Beecham House, ett pampigt hem för pensionerade musiker, har livet sin egen rytm. Varje år, den 10 oktober, firas till exempel Verdis födelsedag med en konsert. Men en ny gäst förändrar allt, inte minst för Cissy, Wilf och Reggie. Den nyanlända visar sig vara den excentriska operadivan Jean, tidigare gift med Reggie, som lämnade honom för en annan. Något Reggie aldrig kommit över. ”Länge sedan jag hörde något så hoppfullt och ömsint berättas om åldringar.” (Upsala Nya Tidning).

 

 

BlueValentine.jpg

13/2 Blue Valentine (USA 2009).

Regi: Derek Cianfrance. Med: Ryan GoslingMichelle Williams och John Doman.

Längd: 120 min.

 

Det gifta paret Dean och Cindy har kommit till en punkt där familjelivet har blivit en ständig kamp. Under en helg flyr de vardagen för att försöka rädda sitt äktenskap. I tillbakablickar får vi se vad som en gång fick dem att bli passionerat förälskade och då inga hinder var oövervinneliga.”En otäckt klarsynt romantisk tragedi, intelligent konstruerad och utsökt välspelad” (Svenska Dagbladet).

 

 

MarginCall.jpg

27/2 Margin Call (USA 2011).

Regi: J.C. Chandor. Med: Zachary QuintoStanley Tucci och Kevin Spacey

Längd: 109 min.

 

"Margin Call" är en thriller som utspelar sig i finansvärlden under ett riskfyllt dygn i början av den globala finanskrisen 2008. Finansanalytikern Peter Sullivan kommer över information som pekar på att företaget riskerar att gå omkull. Det blir startpunkten för en berg-och-dalbanefärd med snabba finansiella och moraliska beslut som leder till att alla inblandade snart står på randen till en katastrof.

 

 

Terraferma.jpg

6/3 Terraferma (Italien 2011).

Regi: Emanuele Crialese. Med: Filippo PucilloDonatella Finocchiaro och Beppe Fiorello.

Längd: 88 min.

 

På en liten ö utanför Sicilien förändras familjen Pucillos hundraåriga levnadssätt när fiskenäringen byts ut mot festande fastlandstonåringar, och fiskebåtarna möter nordafrikanska flyktingar istället för fulla nät. Italiens Oscarbidrag "Terraferma" vann juryns pris på Venedigs filmfestival och är en klassisk italiensk familjekrönika full av värme och kärlek.

 

 

IngenRiktigFinne.jpg

13/3 Ingen riktig finne (Finland 2013).

Regi: Mika Ronkainen. Med: Kai, Tauno och Oiva Latvalehto.

Längd: 90 min.

 

Dokumentär om en far och en son som beger sig ut på en resa – en resa som utvecklas till en musikalisk färd in i känslor och minnen av den finska immigrationen till Sverige; historier om skam, brott, alkoholism och familjehemligheter. ”Med humor, integritet och stor känsla lyckas filmen briljera i sin lågmäldhet.” (Kommunalarbetaren).

 

 

StoriesWeTell.jpg

20/3 Stories We Tell (Kanada 2012).

Regi: Sarah Polley. Med: Michael PolleyJohn Buchan och Mark Polley.

Längd: 108 min.

 

Skådespelerskan och regissören Sarah Polley bar på en hemlighet under många år. Till slut bestämde hon sig för att berätta sin familjehistoria i en dokumentärfilm där syskonen, pappan, närstående och vänner får berätta sina upplevelser och uppfattningar av liv, uppväxt och den stora familjehemligheten.

 

 

ViHarEnPave.jpg

27/3 Vi har en påve (Italien/Frankrike 2011).

Regi: Nanni Moretti. Med: Michel PiccoliNanni Moretti och Jerzy Stuhr.

Längd: 104 min.

 

Italienske regissören Nanni Morettis omtalade och efterlängtade påvesatir Habemus Papam (utropas när en ny påve valts) skildrar problemen som uppstår när den nyvalde påven får en panikattack och inte vill vara med längre. Vatikanen tar in en psykolog (Moretti), som visar sig vara ateist, men det hjälper inte. Den ofrivillige påven som nästan dukar under av skräck inför jobbets ohyggliga ansvar tar då en time out, medan den katolska världen håller andan.

 

 

Atertraffen.jpg

3/4 Återträffen(Sverige 2013).

Regi: Anna Odell. Med: Sandra AndreisKamila Benhamza och Anders Berg.

Längd 89 min.

 

I "Återträffen" bjuder Anna Odell in oss till en klassåterträff 20 år efter att eleverna slutat grundskolan och gått skilda vägar. Feststämningen kommer dock av sig då gamla konflikter kommer upp till ytan, och sanningar ifrågasätts. En rannsakan av ledarskap och styrande hierarkier tar sin början. ”’Återträffen’ är årets bästa svenska film, den starkaste och mest originella svenska filmen som visats på länge.” (Svenska Dagbladet)

 

 

DenGronaCykeln.jpg

10/4 Den gröna cykeln (Saudiarabien/Tyskland 2012).

Regi: Haifaa Al Mansour. Med: Waad MohammedReem Abdullah och Abdullrahman Al Gohani.

Längd: 98 min.

 

10-åriga Wadjda drömmer om en underbar grön cykel men i Saudiarabien där hon bor är det inte tillåtet för unga flickor att cykla omkring på gatorna. Medan hennes mamma är upptagen med att övertyga pappan att inte ta sig en andra fru passar Wadjda på att försöka skaffa pengar så att hon kan köpa cykeln själv.