Dokumentärfilm som berör
Tid: Lördag 16 november 2013 från 14.00
Plats: Folkan
Biljett köps på Folkan före filmerna och gäller för alla tre filmerna
Vuxen: 100 kr
Ungdom: Gratis (födda -93 och senare)
PROGRAMBLAD
14.00 Godheten (Sverige 2013)
Regi: Stefan Jarl
Med: Thommy Berggren m fl
Längd: 79 min
Godheten tar tempen på tidens anda av girighet, egoism, dyrkan av Mammon, överklassens återkomst, bonusar, riskkapitalister och privatiseringar av det allmänna, framväxten av ett nytt klassamhälle med tilltagande ojämlikhet, utslagning och ökande våld. Kort sagt: en film om förlusten av det gemensamma. Thommy Berggren medverkar i rollen som Den Girige och som sig själv, tillsammans med ekonomer och samhällsanalytiker samt ett par engelska professorer, Richard Wilkinson och Kate Picket.
15.20 Paus
16.00 Five broken cameras (Palestina, Israel, Frankrike, Nederländerna 2011)
Regi: Emad Burnat, Guy Davidi
Längd: 90 min
Den palestinske lantarbetaren Emad har fem videokameror: en hel och fyra sönderslagna. Han bor i Bil’in, en liten by väster om Ramallah på Västbanken där den israeliska militären för sex år sedan började bygga en mur tvärs genom det lilla samhället. Men Emad låter sig inte skrämmas till tystnad. Istället har han gjort till sitt kall att dokumentera varje övergrepp från den israeliska armén på film, och inte ens hans frus böner och rädsla för repressalier kan få honom att sluta.
”Det här är en bitvis fantastisk dokumentär, med rätta kritikerhyllad internationellt och prisbelönad på Sundancefestivalen, som tar oss bakom rubrikerna på ett sätt som bara bra dokumentärer och reportage kan” (Sydsvenskan).
17.30 Middagspaus
19.00 Inte bara honung (Schweiz, Tyskland, Österrike 2012)
Regi: Marcus Imhoof
Med: miljoner honungsbin och några biodlare
Albert Einstein lär ha sagt att om alla bin i världen skulle dö ut, är mänskligheten utplånad inom fyra år. Under de senaste fem åren har miljontals bin dött utan att någon kan förklara orsaken. Om bina fortsätter att dö kommer det att få drastiska konsekvenser för människan. Över en tredjedel av vår livsmedelsproduktion är beroende av binas pollinering. Filmen tar oss på en resa till biodlare över hela världen för att ta reda på varför bina dör.
”Så tar oss denna vidunderliga naturfilm, som absolut ska ses på bio, ett globalt grepp över samspelet mellan bin och matproduktion” (Helsingborgs Dagblad).
Copyright © 2009 Örnsköldsviks filmstudio All rights reserved.