Dokumentärfilm som berör

Tid: Lördag 16 november 2013 från 14.00

Plats: Folkan

Biljett köps på Folkan före filmerna och gäller för alla tre filmerna

Vuxen: 100 kr

Ungdom: Gratis (födda -93 och senare)

 

PROGRAMBLAD

godheten.jpg

14.00 Godheten (Sverige 2013)

Regi: Stefan Jarl

Med: Thommy Berggren m fl

Längd: 79 min

 

Godheten tar tempen på tidens anda av girighet, egoism, dyrkan av Mammon, överklassens återkomst, bonusar, riskkapitalister och privatiseringar av det allmänna, framväxten av ett nytt klassamhälle med tilltagande ojämlikhet, utslagning och ökande våld. Kort sagt: en film om förlusten av det gemensamma. Thommy Berggren medverkar i rollen som Den Girige och som sig själv, tillsammans med ekonomer och samhällsanalytiker samt ett par engelska professorer, Richard Wilkinson och Kate Picket.

 

 

svart.png

15.20 Paus

5brokencameras.jpg

 

Den palestinske lantarbetaren Emad har fem videokameror: en hel och fyra sönderslagna. Han bor i Bil’in, en liten by väster om Ramallah på Västbanken där den israeliska militären för sex år sedan började bygga en mur tvärs genom det lilla samhället. Men Emad låter sig inte skrämmas till tystnad. Istället har han gjort till sitt kall att dokumentera varje övergrepp från den israeliska armén på film, och inte ens hans frus böner och rädsla för repressalier kan få honom att sluta.

 

”Det här är en bitvis fantastisk dokumentär, med rätta kritikerhyllad internationellt och prisbelönad på Sundancefestivalen, som tar oss bakom rubrikerna på ett sätt som bara bra dokumentärer och reportage kan” (Sydsvenskan).

 

 

svart.png

17.30 Middagspaus

Honung.jpg

19.00 Inte bara honung (Schweiz, Tyskland, Österrike 2012)

Regi: Marcus Imhoof

Med: miljoner honungsbin och några biodlare

Längd: 90 min

 

Albert Einstein lär ha sagt att om alla bin i världen skulle dö ut, är mänskligheten utplånad inom fyra år. Under de senaste fem åren har miljontals bin dött utan att någon kan förklara orsaken. Om bina fortsätter att dö kommer det att få drastiska konsekvenser för människan. Över en tredjedel av vår livsmedelsproduktion är beroende av binas pollinering. Filmen tar oss på en resa till biodlare över hela världen för att ta reda på varför bina dör.

 

”Så tar oss denna vidunderliga naturfilm, som absolut ska ses på bio, ett globalt grepp över samspelet mellan bin och matproduktion” (Helsingborgs Dagblad).