Hösten 2013

Barbara.jpg

19/9 Barbara (Tys 2012).

Regi: Christian Petzold. Med: Nina Hoss, Ronald Zehrfeld och Rainer Bock.

Längd: 105 min.

 

Sommaren 1980. Barbara är läkare och ansöker om utresetillstånd från Östtyskland. Med avslaget följer en kommendering till ett litet sjukhus långt ute på landsbygden. Planen är att hon ska fly till sin pojkvän i väst, men trots att hon egentligen hela tiden är på väg blir hon alltmer engagerad i sitt arbete och sina patienter. När dagen för flykten närmar sig gör hon ett livsavgörande val.

 

 

Lore.jpg

26/9 Lore (Tys / Öst / UK 2012).

Regi: Cate Shortland. Med: Saskia Rosendahl, Nele Trebs och Ursina Lardi .

Längd: 109 min.

 

Adolf Hitler är död och de allierade har tågat in i Tyskland. Övergivna av sina föräldrar beger sig 15-åriga Lore och hennes syskon genom det krigshärjade landskapet för att söka skydd hos mormodern. Men i en värld utan propaganda vet tredje rikets arvtagare inte längre vad de ska tro på. När de träffar juden Thomas ställs Lores uppfostran på spel.

 

 

BakomStangdaDorrar.jpg

3/10 Bakom stängda dörrar (Fra 2012).

Regi: François Ozon. Med: Fabrice Luchini, Ernst Umhauer och Kristin Scott Thomas.

Längd: 105 min.


När franskläraren Germain ser begåvningen i sin unge elev Claude har han ingen aning om vad som väntar. Claude har fått som skrivuppgift att göra en kortare redogörelse över vad som hänt i helgen men lämnar istället in en längre berättelse om en klasskamrats familjeliv med pikanta detaljer.

 

 

Djupet.jpg

10/10 Djupet (Isl / Nor 2012).

Regi: Baltasar Kormákur. Med: Ólafur Darri Ólafsson, Jóhann G. Jóhannsson och Þorbjörg Helga Þorgilsdóttir.

Längd: 94 min.

 

En kall natt i mars 1984, några kilometer utanför Islands södra kust, sjunker fiskebåten Breki och drar med sig nästan hela besättningen ner i djupet. Tre fiskare överlever, men efter några timmar i det iskalla havet är det enbart en kvar. Efter sex timmars kamp på liv och död spolas den utmattade Gulli äntligen i land. Men än är inte utmaningarna slut. Väl i land möts han av frågan hur han egentligen lyckats överleva, och varför.

 

 

HannahArendt.jpg

17/10 Hannah Arendt (Tys 2012).

Regi: Margaretha von Trotta. Med: Barbara Sukowa, Axel Milberg och Janet McTeer.

Längd: 113 min.

 

Om Hannah Arendt och hennes rapportering av Adolf Eichmanns rättegång i Israel 1961. På uppdrag av tidningen The New Yorker reser Hannah till Jerusalem i tron att hon ska stå öga mot öga med ett monster. Men det hon finner är en "ingen" och när hon till slut levererar sina artiklar orsakar de omedelbart en skandal i USA och Israel och snart även i resten av världen.

 

 

Omar.jpg

24/10 Omar dödade mig (Fra 2011).

Regi: Roschdy Zem. Med: Sami Bouajila, Denis Podalydès och Maurice Bénichou. |

Längd: 85 min.


Sommaren 1991 hittas en rik änka knivmördad i sin villa i Sydfrankrike. På väggen, skrivet med hennes blod, står frasen "Omar m’a tuer". Den marockanske trädgårdsmästaren, Omar, anklagas för mordet. En känd författare startar en egen undersökning och bevisen för Omars oskuld hopar sig, men rättsväsendet vägrar lyssna.

 

 

Amour.jpg

7/11 Amour (Fra / Öst / Tys 2012).

Regi: Michael Haneke. Med: Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva och Isabelle Huppert.

Längd: 127 min.

 

Anne och George är ett kultiverat och av kärlek sammansvetsat före detta musiklärarpar i 80-årsåldern. En stroke innebär början på ett sjukdomsförlopp, där maken vårdar sin fru i hemmet och gör allt för att hon ska få behålla sin värdighet ända in i slutet. "Ett mästerverk av en mästare" (Upsala Nya Tidning).

 

 

Syster.jpg

14/11 Syster (Fra 2012).

Regi: Ursula Meier. Med: Léa Seydoux, Kacey Mottet Klein och Martin Compston.

Längd: 97 min.

 

Varje dag tar sig Simon, 12 år, upp i liften från det lilla industrisamhället där han bor till den lyxiga skidorten på toppen. Där ägnar han sig åt att stjäla skidor och utrustning som han tar med sig hem och säljer. På så sätt försörjer han sig och sin storasyster Louise som just har förlorat sitt jobb. Louise nya beroende av Simon och hans affärer förändrar relationen mellan dem och till slut måste de konfronteras med den sanning de så länge undvikit.

 

 

Beasts.jpg

 21/11 Beasts of the southern wild (USA 2012).

Regi: Benh Zeltine. Med: Quvenzhané Wallis, Dwight Henry och Levy Easterly.

Längd: 93 min.

 

Sexåriga Hushpuppy bor med sin pappa i en liten by någonstans i den amerikanska södern. Hon får oftast klara sig själv och ser världen omkring sig som ett ömtåligt nät av levande varelser, där hela universums existens är beroende av att alla delar passar ihop. Men en dag rubbas ordningen, byn översvämmas och hennes pappa blir allvarligt sjuk.

 

 

AnglarnasAndel.jpg

 28/11 Änglarnas andel (UK / Fra / Ita / Bel 2012).

Regia: Ken Loach. Med: Paul Brannigan, John Henshaw och Gary Maitland.

Längd: 101 min.

 

När Robbie håller sin nyfödde son Luke för första gången svär han på att Luke aldrig ska få samma tragiska liv som han själv har haft. Efter att med nöd och näppe ha undkommit ett fängelsestraff döms han till samhällstjänst och tilldelas en övervakare som till sin enorma förvåning upptäcker att Robbie har en unik näsa för whisky.

 

 

bonusfilm.jpg

 5/12 Bonusfilm (visas på Gnistan) (Sve 2013).

Regi: Tina Vesterlund.

Längd: ca 80 min.


Som en bonus i höstens program visar vi en lokalproducerad film som handlar om två bröder där den ena lånar pengar av en langare och tvingas begå brott för att kunna betala sin skuld. Den andra brodern dras in i verksamheten mot sin vilja. Filmteamet är till 75% uppvuxna i Husum och Örnsköldsvik och många av skådespelarna kommer också från Västernorrland eller Västerbotten. Projektet har gjorts i samarbete med Världsklass och varit helt ideellt.