Våren 2013

carnage.jpg

24/1 Carnage  (Fra/Tys/Pol/Spa 2011).

Regi: Roman Polanski. Med: Jodie Foster, Kate Winslet, Christoph Waltz. 

Längd: 79 min.

 

Två pojkar har råkat i slagsmål och nu möts föräldrarna i ett av parens chica Brooklynlägenhet för att som vuxna människor diskutera vad som inträffat och försöka hitta en lösning. Men snart är barnens konflikt glömd, kanonerna laddas, och när glåporden viner som kulor i den perfekt inredda lägenheten, ställs helt andra frågor på sin spets. Filmen bygger på en prisbelönad pjäs.

 

 

tystaleken.jpg

31/1 Tysta leken (Sve 2011).

Regi: Görel Crona. Med: Malin Arvidsson, Maria Lundqvist, Carina Lidbom.

Längd: 95 min.

 

Tre kvinnor som inte känner varandra ärver ett hus efter en kvinna de aldrig hört talas om. I huset bor en man, som skött huset och som inte vill acceptera att huset nu är i kvinnornas ägo. När de tre börjar luska i vem den mystiska kvinnan – som testamenterat huset till dem – är och hur ödet fört dem samman, visar det sig att alla bär på mörka hemligheter.

 

 

snonpakilimanjaro.jpg

7/2 Snön på Kilimanjaro (Fra 2011)

Regi: Robert Guédiguian. Med: Ariane Ascaride, Jean-Pierre Darroussin, Gérard Meylan.

Längd: 107 min.

 

Marseille. En fackordförande hjälper sitt krisande företag att krympa personalstyrkan och råkar av en slump avskeda sig själv. Eftersom han snart ska bli pensionär tar han uppbrottet med ro men får ändå svårt att anpassa sig till den nya tillvaron. När en rånare slår till mot hans hem ställs hela livssituationen på sin spets. Både han och hans fru har alltid försökt att göra det rätta men tvingas inse att det krävs mer än de kanske förstått.

 

 

pojkenmedcykeln.jpg

14/2 Pojken med cykeln (Bel 2011).

Regi: Jean Pierre och Luc Dardenne. Med: Thomas Doret, Cécile De France, Jérémie Renier.   

Längd: 87 min.

 

Cyril, 12 år, rymmer från barnhemmet dit han har dumpats av sin pappa. Men pappan ska väl komma tillbaka, med cykeln åtminstone? Pojken hamnar i sitt sökande efter en far av en händelse i händerna på Samantha, en hårfrisörska med ett sällsynt stort hjärta. En rörande och berörande film, en fantastisk berättelse om människor i marginalen av mästarna i genren, bröderna Dardenne.

 

 

ata_sova_do_affisch.jpg

21/2 Äta sova dö (Sve 2012).

Regi: Gabriela Pichler. Med: Nermina Lucac, Milan Dragisic, Jonathan Lampinen.

Längd: 100 min.

 

En svart och samhällsengagerande komedi med den 20-åriga Raša i huvudrollen. Hon lever med sin pappa och jobbar i ortens grönsaksfabrik. Fabriken varslar och Raša förlorar jobbet. Hon varvar möten på arbetsförmedlingen med att träffa jobbcoachen, men trots situationen vägrar Rasa att låta sig vikas ner. Med beslutsamhet bestämmer hon sig för att hitta egna lösningar på problemen. Hon vill att livet ska bli någonting mer än bara äta, sova, dö.

 

 

La-source-des-femmes-poster.png

28/2 Källan (Fra, Mar, Bel, Ita 2011).

Regi: Radu Mihaileanu. Med: Hafsia Herzi, Leïla Bekhti.

Längd: 100 min.

 

I århundraden har kvinnorna i den lilla nordafrikanska byn släpat tunga vattenhinkar från källan högt uppe på berget. Att dra en vattenledning ner till byn anser männen bara onödigt. Men för kvinnorna som dagligen måste ta sig fram i den brännande hettan och som gång på gång drabbas av missfall är gränsen nådd. De bestämmer sig för att ta till ett beprövat vapen: En kärleksstrejk.

 

 

the_Imposter_poster.jpeg

14/3 The Imposter (UK 2012)

Regi: Bart Layton. Med: Adam O'Brian, Alan Teichman, Anna Ruben, Cathy Dresbach.     Längd: 95 min.

 

En spännande, skrämmande och alldeles sann historia – en dokumentär om en ung pojke från Texas som försvinner men efter tre år återvänder till sin familj, som tar emot honom som den förlorade sonen trots att han har börjat prata med fransk brytning och har annan hår- och ögonfärg och nog är bra mycket äldre också. Och märkligare saker kommer upp till ytan när en utredare börjar ställa frågor. En thriller/dokumentär med oväntade vändningar.

 

 

Searching-for-sugar-man.jpg

21/3 Searching for Sugar Man (Sve/UK 2012).

Regi: Malik Bendjelloul. Med: Rodriguez, Steve Segerman, Dennis Coffey.

Längd: 86 min.

 

Svenske Malik Bendjellouls dokumentär är en otrolig berättelse om musikern Sixto Rodriguez som upptäcktes i Detroit på 70- talet och väntades bli sin generations absolut största. Istället gick han under jorden, det ryktades till och med om självmord, men ett bootlegex av hans album dök upp i Apartheidregimens Sydafrika, där han blev ett enormt fenomen.

 

 

Hugo Cabret French Poster.jpg

27/4 Hugo Cabret 3D (USA 2011).

Regi: Martin Scorsese. Med:  Asa Butterfield, Chloë Grace Moretz, Christopher Lee.

Längd: 126 min.

 

Martin Scorseses definitiva kärleksförklaring till film och svunna tider med ett fyrverkeri av referenser och filmiska återblickar. Ett äventyr fyllt med drömmar, kärlek, humor, värme och i botten en hjärtskärande historia om en ensam pojke – som lever ett hemligt liv inne i väggarna på en tågstation i Paris, där han sköter alla klockor åt sin försvunne försupne farbror, efter att pappa urmakaren dött i en våldsam brand. I stationens leksaksaffär jobbar den legendariske filmskaparen Georges Méliès.

 

 

The_Artist_poster.jpg

27/4 The Artist (Fra 2011).

Regi: Michel Hazanavicius. Med: Jean Dujardin, Bérénice Bejo, John Goodman

Längd: 100 min.

 

The Artist är stumfilmen som hyllar det gamla Hollywood! George Valentin är orolig för att hans popularitet som stumfilmsstjärna ska dala nu när filmerna börjar spelas in i färg och med ljud. I ett desperat försök att stanna kvar i rampljuset slår han sig ihop med den vackra och talangfulla Peppy Miller, en ung dansös på väg mot sitt stora genombrott.

 

 

My-Week-With-Marilyn-Poster.jpg

27/4 My Week With Marilyn (UK 2011).

Regi: Simon Curtis. Med: Michelle Williams, Eddie Redmayne, Kenneth Branagh.

Längd 99 min.

 

I ett försök att bli tagen på större allvar reser Marilyn Monroe till London 1956 för att spela mot legenden Laurence Olivier i Prinsen och balettflickan. En nygift men olycklig Marilyn attraheras av Oliviers assistent, den unge Colin Clark. När maken reser hem, när Olivier bryter samman inför Marilyns nyckfullhet, när hennes ångest krafsar på dörren, då finns den förälskade unge mannen vid hennes sida.