Våren 2009

IntoTheWild02 kopia.jpg

22/1     Into the wild     (USA 2007)

Regi: Sean Penn. Med: Vince Vaughn, Emilie Hirsch, William Hurt. Längd: 148 min

 

22 årige Christopher McCandless har precis av-slutat sina collegestudier och har en lovande framtid inom räckhåll. Men istället för att välja en framgångsrik yrkeskarriär bestämmer han sig för att vända sitt privilegierade liv ryggen och ge sig ut i vildmarken. Det han får uppleva föränd-rar honom för alltid och den i början vilsne sök-aren blir med tiden en ikon för många unga.

 

 

LustCaution.jpg

29/1     Lust, Caution     (USA/Kina/Taiwan 2007)

Regi: Ang Lee. Med: Tony Leung, Tag Wei, Joan Chen. Längd: 158 min

 

Shanghai, 1942. En ung kvinna går in på ett klassiskt café för att ringa ett samtal. Medan hon väntar på svar går tankarna till hur hennes egen historia började fyra år tidigare. I själva verket är hon inte den sofistikerade Mrs. Mak, utan den blyga Wong Chia Chi, som läser på universitetet. Här lär hon känna Kuang Yu Min, en patriotisk kurskamrat. Tillsammans smider man en plan som går ut på att mörda japanernas hatade kollaboratör, Mr. Yee.

 

 

Lazona895 kopia.jpg

5/2     La Zona     (Mexiko 2007) 

Regi: Rodrigo Plà. Med: Daniel Giménez Cacho, Maribel Verdú, Daniel Tovar. Längd: 91 min

 

La Zona är ett lyxigt bostadsområde mitt i Mexiko City som är avgränsat med mur och galler, och skyddat av säkerhetsvakter för omgivningen där det råder total fattigdom. Under ett oväder öppnas en möjlighet för tre unga killar från slummen att komma över muren och göra inbrott i ett av husen i La Zona vilket får ödesdigra konsekvenser för familjer på bägge sidor av muren.

 

 

Flygadrake01 kopia.jpg

12/2     Flyga drake     (USA 2007)

Regi: Marc Forster. Med: Khalid Abdalla, Homayoun Ershadi, Shaun Toub: 127 min

 

I Afghanistans huvudstad Kabul lever pojken Amir tillsammans med sin välbärgade far. Hans bäste vän Hassan är son till husets tjänare Ali. De två ser dubbade västernfilmer på stans biografer eller sitter i skuggan av ett granatäppleträd, där Amir läser högt för den icke läskunnige Hassan ur den rika sagolitteraturen. Årets höjdpunkt för både barn och vuxna är den stora draktävlingen, där Hassan är den oövervinnlige draklöparen.

 

 

Patrik kopia.jpg

19/2     Patrik 1,5     (Sverige 2008)

Regi: Ella Lemhagen. Med: Gustaf Skarsgård, Torkel Petersson, Tom Ljungman. Längd: 102 min

 

Göran och Sven har blivit godkända för adoption. Problemet är att det saknas givarländer som ac-cepterar homosexuella föräldrar. En dag öppnar sig en möjlighet att få adoptera ett svenskt föräl-dralöst barn, ”Patrik 1,5”. Men när Patrik anländ-er visar han sig vara någon annan än den de trott. Ett kommatecken har hamnat fel och in kliver en femtonårig homofob med kriminellt förflutet.

 

 

VICKYCRISTINABARCELONA_STILLS_otherGLOacc_9757_VickyCristinaBarcelona_GLO_other_acc_98a0_BB_8 kopia.jpg

26/2     Vicky Cristina Barcelona     (USA 2008)

Regi: Woody Allen, Med: Scarlett Johansson, Penélope Cruz, Javier Bardem. Längd: 90 min

 

De två väninnorna Vicky och Cristina bestämmer sig för att tillbringa några sommarveckor i Barcelona hos en släkting till Vicky. Mot sommarens slut ska Vicky gifta sig. De två tjejerna är helt olika, Vicky är försiktig och avvaktande till sin natur medan Cristina är hennes raka motsats, öppensinnad och sexuellt nyfiken. De träffar den excentriske och mycket självsäkre konstnären José Antonio, som helst vill se dem bägge i sin säng. Det blir inte riktigt som någon av dem planerat.

 

 

Låtdenrätte12 kopia.jpg

12/3     Låt den rätte komma in     (Sverige 2008)

Regi: Tomas Alfredson. Med: Per Ragnar, Kåre Hedebrant, Lina Leandersson. Längd: 114 min

 

Oskar vill bort från sina plågoandar. Han är 12 år och fantiserar om hämnd. Då träffar han plötsligt en flicka i hans egen ålder som han aldrig sett förut. Hon är mager och vanvårdad, luktar märkligt men är ändå så vacker – och hon bär på en hemlighet.

 

 

TWBB_keyart kopia.jpg

19/3     There will be blood     (USA 2007)

Regi: Paul Thomas Anderson. Med: Daniel Day-Lewis, Martin Stringer, Kevin J. O'Connor. Längd: 158 min

 

Det är slutet av 1800-talet, Daniel Plainview och hans son letar efter oljefyndigheter i Kalifornien. Men en ung präst sätter käppar i hjulet för dem och utmanar far och son i deras ambitioner. Konflikten trappas upp till en skrämmande och svart resa mot vansinnets avgrund.

 

 

konstenatt15 kopia.jpg

26/3     Konsten att gråta i kör    (Danmark 2007)

Regi: Peter Schønau Fog. Med: Jannik Lorenzen, Jesper Asholt, Hanne Hedelund. Längd: 106 min

 

11-årige Allans familj styrs av pappans ständiga gråtattacker och självmordshot. På nätterna tar mamma en sömntablett, medan Allans stora-syster tvingas ”trösta” pappa. Men när systern en dag vägrar skickas hon på anstalt. Då blir det Allans uppgift att ta hand om pappa.

 

 

Falsk01 kopia.jpg

2/4     Falskmyntarna     (Österrike/Tyskl. 2007)

Regi: Stefan Ruzowitsky. Med: Karl Markowicz, August Diehl. Längd: 88 min

 

Salomon Sorowitsch, en ryskfödd, ökänd för-falskare, lever det glada livet i ett pulserande Berlin, där det nazistiska hotet tilltar dag för dag. Hans tillvaro är en enda stor fest och när pengar-na sinar, ja, då är det bara att förfalska nya per-fekta Reichsmark. Men festen får ett abrupt slut och han skickas till koncentrationsläger.