Hösten 2012

TinkerTaylorSoldierSpy.jpg

27/9 Tinker Tailor Soldier Spy (Fra/UK/Tys 2011)

Regi: Tomas Alfredson. Med: Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy.

Längd: 127 min.

 

Efter att en agent tillfångatas under ett misslyckat uppdrag blir toppagenten George Smiley avstängd från sin tjänst inom Storbritanniens hyperhemliga kontraspionageprojekt. Men när ytterligare en agent träder fram och hävdar att det hela bara är toppen av ett isberg, får Smiley i uppdrag av regeringen att leda en utredning i ärendet.

 

 

LeHavre.jpg

11/10 Mannen från Le Havre (Fin/Fra/Tys 2011)

Regi: Aki Kaurismäki. Med: André WilmsBlondin Miguel,
Jean-Pierre Darroussin.

Längd: 93 min.

 

En charmig historia om den naive skoputsaren som tar sig an en invandrarpojke – som kommit med lastfartyg till Le Havres hamn – som sin skyddsling och engagerar sig för att hjälpa honom till London. Subtil, nedtonad humor av mästaren Kaurismäki.

 

 

LaxfiskeIJemen.jpg

18/10 Laxfiske i Jemen (UK 2011).

Regi: Lasse Hallström. Med: Ewan McGregorEmily BluntAmr Waked.

Längd: 107 min.

 

Laxfiske i Jemen handlar om vetenskapsmannen Alfred Jones som av en flugfiskebesatt shejk får den till synes omöjliga uppgiften att plantera in lax i Jemens tidvis uttorkade flodbäddar. En må-bra-film av Lasse Hallström.

 

 

ARoyalAffair.jpg

25/10 A Royal Affair (Dan/Sve/Tje  2012)

Regi: Nikolaj Arcel. Med: Mads Mikkelsen, Mikel Boe Følsgaard, Alicia Vikander.

Längd: 137 min.

 

Den unga drottning Caroline, bortgift vid 15 års ålder med den galne kung Christian VII av Danmark, blir förälskad i sin läkare, doktor John Struensee, och tillsammans startar de en revolution som förändrar en nation men som också bara kan sluta på ett sätt. Ett drama med passion, humor och spänning. Per Olov Enquist har berättat samma historia i sin roman Livläkarens besök.

 

 

TillOchMedRegnet.jpg

10/12 Till och med regnet (Spa/Mex/Fra 2010)

(OBS! Nytt datum för denna film eftersom fel film visades 1/11. Observera att filmen visas en måndag)

Regi: Icíar Bollaín. Med:  Gael García Bernal, Luis Tosar, Karra Elejalde.

Längd: 103 min.

 

Regissören Sebastián är i Cochabamba, Bolivia och gör en kritisk film om Columbus: hur spanjorerna exploaterade och förslavade indianerna. Sebastiáns engagemang rimmar illa med att inspelningsledaren Costa låter fattiga indianer arbeta som statister för svältlöner. I Cochabamba växer samtidigt protesterna mot det multinationella vattenföretag som höjt dricksvattenpriset med 300 procent.

 

 

Oslo31Augusti.jpg

8/11 Oslo 31 augusti (Nor 2011)

Regi: Joachim Trier. Med: Anders Danielsen Lie, Hans Olav BrennerIngrid Olava.

Längd: 95 min.

 

En dag i en människas liv. Vi möter den 34-årige Anders som snart är klar med sin drogrehabilitering. Han får dispens för att kunna gå på en anställningsintervju i stan men blir kvar där och driver omkring och försöker håglöst kontakta människor han känner. Han är fortfarande ung men på många sätt är allt redan för sent och han plågas över alla möjligheter han sumpat och alla människor han svikit.

 

 

EnFiende.jpg

15/11 En fiende att dö för (Tys/Sve 2012).

(Blev av misstag visad 1/11, men visas även vid korrekt datum)

Regi: Peter Dalle. Med: Richard UlfsäterJeanette Hain, Tom Burke

Längd: 106 min.

 

En forskningsexpedition är på väg till Svalbard för att bevisa teorin om att alla världsdelar en gång hängt samman. Det är strax före krigsutbrottet 1939. Expeditionen leds av en tysk geolog och dennes assistent Leni. Svensken Gustav de Geer finns också ombord. När kriget bryter ut blir skeppet en värld i miniatyr, där alla nationaliteter i skuggan av deras hemländers konflikter tvingas välja sida. Saker kompliceras ännu mer då Leni och Gustav blir förälskade.

 

 

Kairo678.jpg

22/11 Kairo 678 (Egy 2010)

Regi: Mohamed Diab. Med: BoshraNelly KarimMaged El Kedwany.

Längd: 100 min.

 

Tre sammanvävda kvinnoöden berättar om ett samhälle som präglas av sexuella trakasserier och ett haltande rättssystem. De tre huvudkaraktärerna har alla blivit utsatta för sexuellt ofredande, på väg till arbetsplatsen, i publiken på fotbollsmatchen och på öppen gata utanför sina hem. De bestämmer sig för att hämnas sina förövare – var och en på sitt sätt.

 

 

Tyrannosaur.jpg

29/11 Tyrannosaur (UK 2011)

Regi: Paddy Considine. Med:  Peter MullanArchie Lal, Jag Sanghera.

Längd: 92 min.

 

Joseph Mullan, en plågad, självdestruktiv man omgiven av våld, finner hopp och räddning i Hannah, en kristen välgörenhets-arbetare. Från början ser han ner på hennes tro och hennes förmodade idylliska liv, men han inser snart att Hannahs liv är allt annat än fridfullt.

 

 

HotellMarigold.jpg

6/12 Hotell Marigold (UK/USA/För.Arab.Em 2012)

Regi: John Madden. Med: Judi DenchBill Nighy, Maggie Smith

Längd: 124 min.

 

Några av Storbritanniens mest älskade skådespelare sammanstrålar i denna varma komedi om Marigold Hotel i Indien. Till hotellet – som inte alls har den standard som reklamen förespråkat  – kommer en grupp äldre människor för att uppleva äventyr, för att få en ny höftkula, för att återfinna en gammal kärlek eller bara för att få en nystart.