Hösten 2011

The King's Speach.jpg

22/9 The King’s Speech (UK 2010)

Regi: Tom Hooper. Med: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter, Derek Jacobi.

Längd: 118 min.

 

När kung Edvard VIII abdikerat måste prins Albert (motvilligt) ta över den engelska tronen. Den nye kungen lider av svår stamning och drar sig för offentliga framträdanden. Men med ett annalkande nytt världskrig behöver England en stark och tydlig ledare mer än någonsin. Kungens hustru, den blivande drottningmodern Elizabeth, kontaktar då den excentriske logopeden Lionel Logue när andra försök misslyckats.

 

 

Winter's Bone.jpg

29/9 Winter’s Bone(USA 2010)

Regi: Debra Granik. Med: Jennifer Lawrence, John Hawkes, Garret Dillahunt, Isaiah Stone.

Längd: 100 min.

 

Ett drama som utspelar sig i de mörkaste Ozarkavkrokarna, mitt i ett fattigt ingenstans, där alla verkar vara släkt med varandra. 17-åriga Ree beger sig på jakt efter sin försvunne far, knark-kokaren som betalat borgen med det hus familjen bor i. För att familjen inte ska stå på bar backe måste Ree finna honom, men ingen vill hjälpa henne. Ree ger inte upp utan sätter sitt liv på spel för att söka efter sanningen trots en farlig och allt hotfullare stämning i det lilla samhället.

 

 

Benda Bilili.jpg

6/10 Benda Bilili(Fra/Kon 2010)

Regi: Renaud Barret & Florent de La Tullaye. Med: Leon ”Ricky” Likabu, Roger Landu, Coco Ngambali Yakal.

Längd: 84 min.

 

En dokumentär av två franska filmare om en gatuorkester i Kinshasas värsta slum som består av halta och lytta men som spelar för livet med lappade, hemmagjorda instrument. De sover på kartong, de sjunger om kartong och berättar om livet på gatan. En framgångssaga blir det, när bandet skickas iväg på Europaturné och slår omvärlden – och åskådaren – med häpnad!

 

 

Vill jag vissla sa visslar jag.jpg

13/10 Vill jag vissla så visslar jag (Rum/Sve/Tys 2010)

Regi: Florin Serba. Med: George Pistereanu, Ada Condeescu.

Längd: 94 min.

 

Silviu har bara fem dagar kvar på ungdoms-fängelset när han får reda på att hans mamma kommit tillbaka i hans och yngre broderns liv. Silviu älskar sin bror över allt annat och har lovat att ta hand om honom. När mamman vill ta brodern med sig till Italien ser Silviu ingen annan utväg än att rymma, trots att han snart ska släppas fri.

 

 

Sarahs nyckel.jpg

20/10 Sarahs nyckel(Fra 2010)

Regi: Gilles Paquet Brenner. Med: Kristin Scott Thomas, Aidan Quinn, Mélusine Mayance, Niels Arestrup.

Längd: 104 min.

 

10-åriga Sarah låser in sin yngre bror i gardero-ben strax innan familjen brutalt arresteras av den franska polisen i den beryktade hopsamlingen av judiska familjer - Vel'd'Hiv. Hon stoppar nyckeln i fickan, övertygad om att hon snart ska komma tillbaka. Men dagarna går och Sarahs desperation växer. 60 år senare, inför årsdagen av Vel'd'Hiv, ombeds Julia Jarmond att skriva en artikel om denna svarta dag i Frankrikes historia. Under sitt sökande snubblar hon över Sarahs familjehistoria.

 

 

Mina eftermiddagar med Margueritte.jpg

27/10 Mina eftermiddagar med Margueritte (Fra 2010)

Regi: Jean Becker. Med: Gérard Depardieu, Gisèle Casadesus, Maurane.

Längd: 82 min.

 

Germain Chazes är en medelålders man som bor i en pittoresk liten stad i Frankrike. Han blir retad som barn och ofta hånad som vuxen för sin begränsade utbildning och analfabetism. Han håller sig på sin egen kant med de enklare nöjena i livet: tälja, påta i trädgården och mata duvor. En dag när han matar fåglarna i parken, bekantar han sig med 95-åriga Margueritte, som börjar läsa de franska klassikerna för honom.

 

 

Biutiful.jpg

10/11 Biutiful (Mex/ Spa 2010)

Regi: Alejandro González Iñárritu. Med: Javier Bardem, Maricel Álvarez, Hanaa Bouchaib, Guillermo Estrella. Längd: 147 min.

 

På skuggsidan av den moderna, glittrande storstaden Barcelona hankar sig överlevnadskonstnären, magikern och småfifflaren Uxbal fram. När han upptäcker att han är dödlig sjuk försöker han säkra framtiden för sina två barn, återfinna kärleken och förlika sig med sitt öde. Men tiden är inte hans enda fiende. (Av regissören till Babel).

 

 

Mother and Child.jpg

17/11 Mother and Child(USA/ Spa 2009)

Regi: Rodrigo García. Med: Alexandria M Salling, Connor Kramme, Annette Bening, Eileen Ryan.

Längd: 126 min.

 

Tre kvinnor, Karen, Elizabeth och Lucy, vars öden flätas samman. Karen tvingades vid 14 års ålder adoptera bort den dotter som från den dagen kommit att påverka varenda tanke hon tänkt. Elizabeth, dottern som adopterades bort, är en moderlös, känslokall karriärkvinna. Lucy är en varm och öppen företagare och hustru. Hon kan dock inte ge maken det barn han efterlängtar.

 

 

Gudar och manniskor.jpg

24/11 Gudar och människor (Fra 2010)

Regi: Xavier Beauvois. Med: Lambert Wilson,, Michael Lonsdale, Olivier Rabourdin.

Längd: 118 min.

 

Ett kloster högt uppe i bergen i Maghreb, Algeriet, någon gång i mitten av 90-talet. Åtta franska kristna munkar lever i harmoni med sina muslimska bröder, men våld och terror tar lång-samt över regionen. Trots den stadigt växande faran som omger dem blir de allt mer övertygade om att stanna i klostret, vad det än må kosta ...

 

 

Nowhere Boy.jpg

1/12 Nowhere Boy (UK/Kan 2009)

Regi: Sam Taylor Wood. Med: Aaron Johnson, Thomas Sangster, Kristin Scott Thomas, Anne-Marie Duff, David Morrissey.

Längd: 93 min.

 

John Lennon före The Beatles som tonåring i ett grått Liverpool, sliten mellan kvinnorna i hans liv, mostern som tog hand om honom och mamman som lämnade honom i systerns vård. Längtan efter en normal familj, lockar John ut i den nya konst- och musikvärlden, med influenser från USA. Han hittar sin själsfrände i den unge Paul McCartney.