Våren 2011

Welcome.jpg

17/2 Welcome (Fra 2009)

Regi: Philippe Lioret. Med: Vincent Lindon, Firat Ayverdi, Audrey Dana.

Längd: 110 min.

 

Bilal, en ung kurdisk pojke från Irak, försöker ta sig till England, till sin flickvän. I Frankrike blir det stopp och han bestämmer sig för att simma över Engelska kanalen. Problemet är bara att han inte kan simma. Han lär känna siminstruktören Simon som står mitt uppe i en skilsmässa. Simon tar sig an Bilal för att imponera på sin fru som är starkt engagerad i volontärarbete. Efterhand blir han alltmer involverad i Bilals öde och riskerar allt för att hjälpa honom.

 

 

The Ghost Writer.jpg

24/2 The Ghost Writer (Fra 2009)

Regi: Roman Polanski. Med: Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Olivia Williams.

Längd: 128 min.

 

Adam Lang, förre brittiske premiärministern, numera playboy och bosatt i USA, måste avsluta sina memoarer som han redan fått betalt för. En spökskrivare ska anlitas. Den förre dog under mystiska omständigheter. Spökskrivaren åtar sig motvilligt uppdraget. Han kan inget om politik, men jobbet är synnerligen välbetalt. Politiskt drama, äktenskapsdrama och thriller på en och samma gång.

 

 

Young Victoria.jpg

3/3 Young Victoria (Fra 2009)

Regi: Jean-Marc Vallée. Med: Emily Blunt, Rupert Friend, Jim Broadbent, Paul Bettany.

Längd. 105 min.

 

Drottning Victoria styrde England i 63 år. Filmen skildrar hennes ungdom, hennes väg till och första år vid makten. Vi får bilden av en klok och stark ung kvinna, som gör sina misstag men som kan tackla sin maktlystna mamma och ränksmideriet i och kring hovet. En kostymfilm, med pompa och ståt, maktspel och vackra miljöer. Men framför allt är den en kärlekshistoria, den stormande förälskelsen i prins Albert, som blir hennes närmaste vän och förtrogne.

 

 

Avsked.jpg

10/3 Avsked (Japan, 2008)

Regi: Yôjirô Takita. Med: Masahiro Motoki, Ryoko Hirosue,Tsutomu Yamazaki.

Längd: 130 min.

 

Cellisten Daigo Kobayashis orkester upplöses och arbetslös återvänder han till sin barndoms-stad. Väl där svarar han på en platsannons, med rubriken ”Avgångar”, i tron att det rör sig om en resebyrå. Nu handlar det om något helt annat. En oväntad resa blir det för honom. Och för åskådaren också som får en fascinerande inblick i japanska seder. Filmen vann som första japanska film en Oscar för bästa utländska film 2009.

 

 

Fish Tank.jpg

17/3 Fish Tank (UK, 2009)

Regi: Andrea Arnold. Med: Katie Jarvis, Michael Fassbender, Kierston Wareing.

Längd:  203 min.

 

Mia är en stökig 15-åring som bor med sin mamma och jobbiga lillasyster. Hon har stängts av från skolan och är utfrusen av sina vänner. Hennes mamma, som själv var ett barn när hon födde Mia, kan inte riktigt ta på sig föräldraskapet och bryr sig ofta mer om sina egna pojkvänner och fester än döttrarnas välmående. Men in i deras liv kommer en ny man – Connor - som är rolig, charmig och snygg och bryr sig om dem alla. Till och med Mia börjar öppna sig för honom.

 

 

En enda man.jpg

24/3 En enda man (USA, 2009)

Regi: Tom Ford. Med: Colin Firth, Julianne Moore, Matthew Goode.

Längd: 99 min.

 

Filmen utspelar sig i Los Angeles 1962, under kulmen av Kubakrisen, och är berättelsen om George Falconer, en brittisk collegelärare som kämpar för att finna meningen med livet efter att Jim, hans partner sedan lång tid tillbaka, gått bort. George lever i det förflutna och har svårt att tro på framtiden och vi får följa honom under en dag i livet, en dag då möten och en serie händelser leder till att han måste bestämma sig för om han tycker att det faktiskt finns någon mening med livet.

 

 

Hamnden.jpg

31/3 Hämnden (Danmark 2010)

Regi: Susanne Bier. Med: Mikael Persbrandt, Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen.

Längd: 119 min.

 

Anton (Persbrandt) arbetar på Läkare Utan Gränser och pendlar mellan ett flyktingläger i Afrika och sitt hem i Danmark där han har två små söner. Han har svikit sin älskade hustru, Marianne, och de försöker nu att vänja sig vid ett liv utan varandra. Samtidigt börjar Antons 10-årige son Elias lära känna och bli vän med en ny pojke i klassen. Denna ovanliga vänskap utvecklas snart till en oroande allians som hotar att förstöra landsbygdsidyllen för alltid.

 

 

Svinalangorna2.jpg

7/4 Svinalängorna (Sverige 2010)

Regi: Pernilla August. Med: Noomi Rapace, Ola Rapace, Outi Mäenpää.

Längd:  94 min.

 

Baserad på Susanna Alakoskis uppmärksammade bok Svinalängorna skildrar filmen en finsk familj, märkt av missbruksproblem, i miljonprogramsområdet Fridhem i Ystad under 60- och 70-talet. Området fick öknamnet ”Svinalängorna”. Bokens författare Susanna Alakoski växte själv upp där. I filmen finns ett nutidsperspektiv som saknas i romanen. I nutid konfronteras flickan från Svinalängorna, som nu är vuxen, med minnen från en trasslig och dramatisk barndom.