Hösten 2010

aff_VITABANDET.JPG

23/9 Det vita bandet (Öst/Fra/Ty 2009)

Regi: Michael Haneke. Med: Christian Friedel, Ernst Jacobi, Leonie Benesch. Längd: 137 min

 

En protestantisk by i norra Tyskland 1913-1914 på randen till första världskriget. En berättelse om några barn och tonåringar som sjunger i kyrkokören och deras familjer: baronen, förvaltaren, prästen, barnmorskan och bönderna. Märkliga olyckor inträffar som så småningom utvecklas till en kollektiv bestraffning.

Men vem ligger bakom?

 

 

InTheLoop-DVD-prel-3D.JPG

30/9 In the Loop (UK 2009)

Regi: Armando Iannucci. Med: James Gandolfini, Steve Coogan, Tom Hollander. Längd: 101 min

 

Den amerikanska presidenten vill tillsammans med den brittiska premiärministern starta ett krig i Mellanöstern. Men inte alla tycker att det är en bra idé. Förberedelserna för kriget skapar underliga maktkamper och bräckliga allianser. Ordet maktmissbrukare får en ny innebörd i den här skildringen av manipulationerna i maktens korridorer inför invasionen av Irak. Maktpundare säger mer.

 

 

Shutter Island affisch.jpg

7/10 Shutter Island (USA 2010)

Regi: Martin Scorsese. Med: Leonardo DiCaprio, Sir Ben Kingsley, Emily Mortimer. Längd: 138 min

 

Till det fortliknande mentalsjukhuset Ashecliffe, som ligger på isolerade Shutter Island i Bostons hamninlopp, har detektiven Teddy Daniels kommit för att utreda en kvinnlig patients spårlösa försvinnande. Vakterna är tungt beväpnade. Patienterna så våldsbenägna och livsfarliga att inget annat sjukhus klarar av dem. Och Daniels blir motarbetad av alla.

 

 

Affisch-Augustilunch.jpg

14/10 Augustilunch i Rom (Italien 2008)

Regi: Gianni di Gregorio. Med: Gianni Di Gregorio, Valeria De Franciscis, Marina Cacciotti. Längd: 72 min

 

Trots att han befinner sig i medelåldern lever Gianni fortfarande med sin mamma. I det gamla huset mitt i Rom är det mamman som bestämmer, och Gianni är glad om får tillåtelse att gå ner till baren och ta ett glas då och då. Ekonomiskt är den lilla familjen lite på fallrepet och när hyresvärlden erbjuder att efterskänka hyran mot att Gianni tar hand om hans gamla mamma över helgen, kan han inte säga nej.

 

 

Prize polePearyoldPrize13.jpg

21/10 The Price of the Pole (Sverige/Danmark 2006) Regi: Staffan Julén. Med: Robert E. Peary II. Längd: 80 min

 

Inuiten Robert E Peary II är släkting till den polarforskare som 1897 tog sex eskimåer till USA och ställde ut dem på American Museum of National history. Filmen skildrar såväl den enskilde eskimån Miniks öde, den ende av de sex som överlevde, som de skamfulla gärningar som begicks i vetenskapens och den framväxande antropologins namn, för bara lite mer än hundra år sedan. 

 

 

Still walking affisch_SW.JPG

28/10 Still Walking (Japan 2009)

Regi: Hirokazu Kore-Eda. Hiroshi Abe,Yui Natsukawa, You, Kazuya Takahashi. Längd: 109 min

 

De vuxna barnen samlas i föräldrahemmet för första gången på länge. Det är årsdagen av drunkningsolyckan då äldsta sonen omkom. Det ser likadant ut som alltid men ingenting är ändå sig likt. De är en typisk familj förbundna av kärlek, missförstånd och hemligheter och under sammankomsten kastas familjemedlemmarna mellan stor irritation och starka känslor.

 

 

TEZA_dvd-cover1.jpg

11/11 Teza (Etiopien/Ty/Fra 2008)

Regi: Haile Gerima. Med: Aaron Arefe, Abeye Tedla, Takelech Tesfahun. Längd: 140 min

 

Läkaren Anberber återvänder till sin hemby efter många års exil i Tyskland. Han finner ett Etiopien i krig. Anberbers dröm om att kunna hjälpa sina landsmän förvandlas till en mardröm där han kastas mellan ilska, sorg och en känsla av total maktlöshet.

 

 

In the valley ELAH_2D-large.jpg

18/11 In the Valley of Elah (USA 2007)

Regi: Paul Haggis. Med: Tommy Lee Jones, Charlize Theron, Susan Sarandon. Längd: 121 min

 

Hank letar efter sin son Mike, som rapporterats försvunnen på väg hem från Irakkriget. När sonen hittas mördad, söker Hank svar på frågor om det liv Mike levde, samtidigt som den kvinnliga detektiven Sanders sköter den officiella polisutredningen.

 

 

De tre aporna affisch.jpg

25/11 De tre aporna (Turkiet 2008)

Regi: Nuri Bilge Ceylan. Med: Yavuz Bingöl, Hatice Aslan, Ahmet Rifat Sungar, Ercan Kesal. Längd: 104 min

 

En politiker somnar vid ratten och kör över en fotgängare. Eftersom det snart är val gör han en överenskommelse med sin chaufför om att ta på sig skulden vilket leder till ett komplext beroende av varandras lojalitet.

 

 

frozenriverdvd.jpg

2/12 Frozen River (USA 2008)

Regi: Courtney Hunt. Med: Melissa Leo, Misty Upham, Charlie McDermott. Längd: 96 min

 

Strax före julafton i en gränsstad mellan USA och Kanada. Två ensamstående mammor som lever på minimilön lockas av möjligheten att tjäna snabba pengar på människosmuggling, men det visar sig snart att riskerna är större än väntat.