Filmdag med tre filmer

Plats: Folkan

Tid: Söndag 9/11 2014

Kostnad: 100 kr för tre filmer (Gratis för ungdomar födda 1994 och senare)

Program:

12.00 Tusen bitar

14.15 Rust and Bone

18.00 Nebraska

 

Tusen bitar (Sverige 2014).

Regi och manus: Stefan Berg och Magnus Gertten. Med: Björn Afzelius, Åge Aleksandersen, Marianne Lindberg De Geer, Mikael Wiehe m.fl.

Längd: 96 min.

 

Dokumentär om folkkäre artisten och nationalikonen Björn Afzelius, baserad på intervjuer med de människor som stod honom nära, och unikt arkivmaterial, innehållande familjebilder och inspelningar från succéartade turnéer. Afzelius blev en framgångsrik artist, särskilt i våra grannländer. Han skrev protestsånger, balladsånger och förmedlade dem i poetisk textform och blev dessutom en av Sveriges bäst säljande artister. Hans publik älskade honom. Det gjorde däremot inte musikjournalisterna, som nästan aldrig gav honom vare sig bekräftelse eller erkännande. I filmen får Björn Afzelius upprättelse.

 

”Tusen bitar” är en film som visar hans storhet som artist. Som visar hur komplicerad han var som människa. Som lär få tårarna att rinna hos biopubliken i hela Skandinavien, när de nu vuxna döttrarna gör entré i historien.” (Aftonbladet)

”Och man behöver inte vara ett Afzelius-fans för att gripas starkt av dokumentären. Det här är så starkt, inte minst delarna om den stora sorgen från barndomen. Högsta betyg.” (SR P4)

”Tusen bitar är framförallt ett känsligt, komplext och smart konstruerat porträtt. Direkt sätts fokus på bilden av artisten – kontra privatpersonen.” (Svenska Dagbladet)

 

Rust and Bone (Frankrike 2012).

Regi: Jacques Audiard. Med: Marion Cotillard och Mattias Schoenaerts.

Längd 120 min.

 

Arbetslöse Ali och hans femårige son Sam åker från Belgien till Antibes för att bo hos Alis syster, som har det knapert. Ali, med ett förflutet som boxare, får jobb som dörrvakt på en trendig nattklubb. Genom en ödets nyck träffar han Stéphanie, som gillar sitt arbete som tränare av späckhuggare i en djurpark, men som tycks vara missnöjd med allt annat i livet. Ali, som inte är intresserad av fasta relationer, och Stéphanie börjar umgås. Sedan inträffar den dramatiska olycka som kommer att förändra allt ...

 

”Men främst är "Rust and Bone" en mycket annorlunda och ofransk kärlekshistoria, där Audiard med visuell poesi skildrar också det som är fult och motbjudande, eller bara vardagligt. Och trots att trolleriet med Cotillards ben är fascinerande så glömmer man strax det inför allt annat som fascinerar.” (Helsingborgs Dagblad)

”Hjärtskärande med lysande stjärnor.” (Moviezine)

 

Nebraska (USA 2013).

Regi: Alexander Payne. Med: Bruce Dern, Will Forte, June Squibb och Bob Odenkirk.

Längd: 115 min.

 

Gamle Woody Grant ska till Lincoln, Nebraska. Där väntar nämligen miljonvinsten på honom. Han har fått ett brev som säger så. Om han bara visar upp sitt lyckobringande brev. Bråttom är det, och om ingen tänker köra honom från Montana, så får han väl gå, även om det är styvt 100 mil att avverka. Eftersom han är så envis, och så orubbligt övertygad om att miljonen är hans ger han sig ut till fots på de vintriga vägarna. Till slut accepterar yngste pojken, en ljudanläggningsförsäljare i medelåldern, att agera chaufför. Det får väl bli en tripp till Nebraska. De har ju ändå familj där, det kunde vara dags för en liten sammankomst, och så får det väl också en gång för alla bli ett slut på detta nonsens om miljonvinsten.

 

”Vi får oss till livs ett stycke amerikansk historia i svart och vitt med miljöer och människor vi sällan ser i Hollywoodfilm, berättat på ett ömsint och gediget sätt. Payne lär ha stridit hårt med filmbolaget för att få ha Bruce Dern i huvudrollen och Nebraska känns lika mycket som en hyllning till hans skådespelarkonst som till staten och dess människor, missa den inte! ” (Expressen)

”Lysande jakt på högsta vinsten.” (Svenska Dagbladet)

”Tonträffen är exakt i gestaltandet av ålderdomens hopplöshet och den jagsvages håglöshet. Det svart-vita filmfotot är utsökt och förstärker filmens melankoliska känsla av att det som gått förlorat är förlorat.” (GP)